Συνταγές για γλυκά

Χορευτική Τούρτα Pavlova με φράουλες!

Συνταγή Χορευτική Τούρτα Pavlova με φράουλες!

Χορευτική Τούρτα Pavlova με φράουλες!

Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες

από το χρήστη: Φοίβη

Η Πάβλοβα δημιουργήθηκε το 1929 στην Αυστραλία προς τιμήν μιας μπαλαρίνας με το όνομα Pavlova! 

~

Το γλυκό αυτό καθεαυτό δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, η σως όμως που το λούζει είναι απλώς τέλεια και είναι και αυτή που του δίνει την ξεχωριστή γεύση. Αν σας αρέσει μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και σε άλλα γλυκίσματα. 

~

Μπορείτε είτε να τη φτιάξετε, να την περιχύσετε με τη σάλτσα φράουλας και να τη βάλετε στο ψυγείο είτε να τη φτιάξετε, να την κρυώσετε στο ψυγείο και πριν τη σερβίρετε να την περιχύσετε με τη ζεστή σάλτσα! Διαλέξτε!

Υλικά

Διαδικασία

για την τούρτα από μαρέγκα:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα ασπράδια με το κρεμόριο στη γρήγορη ταχύτητα. Προσθέτω λίγο-λίγο τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και συνεχίζω το έντονο χτύπημα για περίπου 5-7'', μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα. Λίγο πριν κλείσω το μίξερ προσθέτω και τη βανίλια και φέρνω άλλη μια βόλτα. 

Σε μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο τα 22εκ. και κατά προτίμηση με κούμπωμα, που την έχω βουτυρώσει κι αλευρώσει ελαφρώς, στρώνω μέσα την πηχτή κρέμα που μόλις έφτιαξα και φροντίζω να πάει παντού. Εναλλακτικά, βγάζω τη λαμαρίνα από το φούρνο, τοποθετώ επάνω ένα φύλλο λαδόχαρτου και γεμίζοντας ένα κορνέ με μεγάλη μύτη με τη μαρέγκα που μόλις χτύπησα, σχεδιάζω έναν κύκλο κι αν θέλω, μαρεγκάκια τριγύρω σα φόρεμα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 120° C για 30', μετά κατεβάζω τη θερμοκρασία στους 90° C και ψήνω για ακόμα 15' και τέλος ανεβάζω στους 100° C κι αφήνω για 15' ακόμη στον αέρα. Όταν θα έχει γίνει πια η τούρτα από μαρέγκα, θα πρέπει ενώ την πατάω με το δάχτυλο να μη σπάει η μαρέγκα! Αφού γίνει η βάση, την αφήνω στο φούρνο να κρυώσει, με ανοιχτή την πόρτα. Τη μεταφέρω σε μια όμορφη πιατέλα με τη βοήθεια ενός μεγάλου μαχαιρού ή μακριάς σπάτουλας. 

για τη γέμιση:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τη ζάχαρη με την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και στο τέλος προσθέτω και τη βανίλια. Αφήνω για 30 λεπτά περίπου τη σαντιγί στο ψυγείο, να κρυώσει καλά. Εγώ την ετοιμάζω μετά το πρώτο μισάωρο ψησίματος και την αφήνω μέχρι να ψηθεί τελείως η βάση της μαρέγκας, στο ψυγείο. Γεμίζω την τούρτα από μαρέγκα με την κρέμα μου και την αφήνω στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσω το σιρόπι και να σερβίρω.

για τη διακόσμηση:

Πλένω καλά και καθαρίζω από το κοτσανάκι λίγες φράουλες. Τις κόβω σε φέτες ή τις κρατάω ολόκληρες για να διακοσμήσω την τούρτα μου, πριν τη σερβίρω, όταν θα έχει κρυώσει καλά η γέμιση. 

για τη σως:

Πλένω και καθαρίζω καλά τις φράουλες. Τις κόβω σε μικρά κυβάκια ή φέτες. Σε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνω τη ζάχαρη με τις φράουλες, το κορν φλάουρ, το κονιάκ, αν θέλω, και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύω συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα κι αποσύρω όταν η σως μου ζεσταθεί καλά και μαλακώσουν οι φράουλες. 

για τη συναρμολόγηση:

Πριν σερβίρω την τούρτα της Πάβλοβα, τη βγάζω από το ψυγείο, γαρνίρω με τις φέτες ή τις ολόκληρες φράουλες που έχω κρατήσει και περιχύνω με μια κουτάλα με τη σως, σε ζεστή (όχι καυτή) θερμοκρασία. Η τούρτα θα μεταμορφωθεί αμέσως, όχι μόνο χρωματικά αλλά και γευστικά. Αν σας περισσέψει σως μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε κάποιο άλλο γλυκό σαν επικάλυψη ή πάνω από γιαούρτι σακούλας. Διατηρείται στο ψυγείο.

~δοκίμασέ το!~

 

Σχετικές συνταγές

Προφιτερόλ Πολίτικο

αβγά, γάλα, κρέμα γάλακτος, κακάο, αλκοόλ, φιστίκι Αιγίνης, κουβερτούρα

Προφιτερόλ Πολίτικο

Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.

Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!

Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!

ρολό με βατόμουρα

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος

ρολό με βατόμουρα

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!

~

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας. 

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

κακάο, κουβερτούρα, αβγά, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

αβγά, μπισκότα, κακάο, αλκοόλ

Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!

Τούρτα σοκολάτας

μπισκότα, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος, παγωτό

Τούρτα σοκολάτας

Εύκολο γλυκό με το οποίο μπορώ να πειραματιστώ προσθέτονας υλικά ή παραπάνω ζάχαρη εάν το θέλω πιο γλυκό. Προσωπικά, στην κρέμα προσθέτω πάντα και μέλι! Το θεωρώ καθοριστικό!
Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

αβγά, κακάο, λευκή σοκολάτα, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι, τριαντάφυλλο, λικέρ

Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.

~

Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

αβγά, λεμόνι, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

 

 

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος, κάστανα

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

Εάν δε θέλω να φτιάξω μόνος τον πολτό κάστανου, που είναι μπελάς είναι η αλήθεια, μπορώ να αγοράσω κρέμα από το σούπερ μάρκετ, στο ράφι που θα βρω τις μαρμελάδες. (H Bonne Maman είναι εξαιρετική ιδέα!)