Κατηγορία: Διάφορα , Γιορτινά Γλυκίσματα , Finger... Dessert!
από το χρήστη: thomi
Παραδοσιακό γλυκό που αποτελεί εναλλακτική πρόταση για επιδόρπιο.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνω τα αβγά ένα-ένα, το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, το ξύσμα των εσπεριδοειδών μου και το ούζο ή το τσίπουρο. Ό,τι έχουμε. Χτυπάμε πολύ καλά κι όταν σχηματιστεί ένα μαλακό ζυμάρι, κλείνουμε το μίξερ και δουλεύουμε λίγο ακόμη με τα χέρια. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας μας, στρώνουμε τη ζύμη και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε λεπτό σχετικά φύλλο. Με ένα μαχαίρι κόβω το φύλλο σε μεσαίες λωρίδες και τις ρολάρω σα σαλιγκαράκι. Τυλίγω τις λωρίδες ή τους δίνω ό,τι σχήμα εγώ θέλω, τις αφήνω στην άκρη και βάζω στη φωτιά το τηγάνι με το λάδι να κάψει.
Ρίχνω με μια τρυπητή κουτάλα τις άψητες δίπλες στο λάδι και τις αφήνω ελάχιστα λεπτά μέχρι να τηγανιστούν και να ροδίσουν. Τις βγάζω με την κουτάλα και τις αφήνω σε λαδόχαρτο ή απορροφητικό χαρτί. Τις τοποθετώ σε μια πιατέλα κι ετοιμάζω το σιρόπι μου.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ρίχνω το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι και τους χυμούς των εσπεριδοειδών κι ανακατεύω καλά, μέχρι να διαλυθεί το μέλι και η ζάχαρη και να δημιουργηθεί ένα λείο και γυαλιστερό σιρόπι. Με την τρυπητή κουτάλα βυθίζω μία-μία τις δίπλες μου στο σιρόπι και τις αφήνω για 30''-40'' να απορροφήσουν το σιρόπι.
Τις βγάζω με την τρυπητή κουτάλα, τις αφήνω σε μια πιατέλα και τις πασπαλίζω με καρυδόψιχα και ξύσμα από πορτοκάλι. Τις περιλούζω με το σιρόπι που έχει μείνει.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.