Συνταγές για γλυκά

Πανεύκολο ραβανί

Συνταγή Πανεύκολο ραβανί

Πανεύκολο ραβανί

Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού

από το χρήστη: Φοίβη

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Το καλό με το ραβανί είναι ότι τρώγεται τόσο ζεστό όσο και κρύο. 

~

Μην ανησυχείται εάν μοιάζει άψητο στα πλάγια ή στον πάτο. Από τη στιγμή που έχει ψηθεί στο εσωτερικό κι έρχει ροδίσει η επιφάνεια, είστε εντάξει. 

~

Εγώ έχω συνηθίσει από τις καρυδόπιτες και τρυπάω με ένα πηρούνι την επιφάνεια του γλυκού, για να τραβήξει καλύτερα το σιρόπι. Δε χρειάζεται όμως, γιατί είναι ούτως ή άλλως σπογγώδες. 

Υλικά

Διαδικασία

για το ραβανί:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους έναν-έναν με τα 100γρ. από τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίσουν να ασπρίσουν τα αβγά και να χάνουν την έντονη γεύση της ενοχλητικής "αβγουλίλας". Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι καλά κοσκινισμένο και το σιμιγδάλι τμηματικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο ακόμη. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα τα ασπράδια με τα υπόλοιπα 40γρ. της ζάχαρης, σε σφιχτή μαρέγκα. 

Ενώνουμε τα δύο μείγματα χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα κι αναδεύοντας απαλά και κυκλικά. Αφού ενωθούν καλά όλα τα υλικά, σχηματίζοντας μια λεία κρέμα, βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε ένα ταψί ή ένα γυάλινο πυρέξ. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα του ραβανί μας, φροντίζοντας με το κουτάλι να πάει παντού και να κάτσει. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 20'-25'. Το ραβανί μας είναι έτοιμο όταν πάρει ένα σκούρο χρυσό χρώμα η επιφάνειά του. Το αφήνουμε στο σβηστό φούρνο να πέσει σταδιακά η θερμοκρασία κι ετοιμάζουμε το σιρόπι.

για το σιρόπι:

Σε ένα κατσαρόλι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Όταν αρχίσει να βράζει το νερό, προσθέτουμε τη γλυκόζη, ανακατεύουμε ζωηρά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε γύρω-γύρω το ραβανί, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας ή του πυρέξ και το περιχύνουμε με όλο το σιρόπι. Σιροπιάζουμε όταν είναι ζεστά και το γλυκό μας και το σιρόπι. Το αφήνουμε να το τραβήξει κι όταν πέσει λίγο η θερμοκρασία το σερβίρουμε.

~δοκίμασέ το!~

Σχετικές συνταγές

Ραβανί

γάλα, αβγά, σιμιγδάλι

Ραβανί

tip: Το ραβανί πρέπει να είναι ζεστό και το σιρόπι μου χλιαρό. Αν είναι μικρό το ταψί μου, ρίχνω από πάνω το σιρόπι και μετά κόβω σε κομμάτια. Αν έχω μεγάλο ταψί, μπορώ από την αρχή να χαράξω τα κομμάτια και μετά να σιροπιάσω.
Σάμαλι

σιμιγδάλι, γάλα, μαστίχα, αμύγδαλα, λεμόνι

Σάμαλι

Αν δε θέλω να χρησιμοποιήσω αμύγδαλο για το σάμαλι και θέλω να το διακοσμήσω, μπορώ στο τέλος, όταν κρυώσει, να πασπαλίσω τα κομμάτια του με ινδική καρύδα.
Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

λουκούμια, φύλλο, αβγά, αμύγδαλα, ροδόνερο

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.
Σαραγλί με σοκολάτα και πορτοκάλι

κουβερτούρα, καρύδια, μπισκότα, φύλλο, μέλι, πορτοκάλι

Σαραγλί με σοκολάτα και πορτοκάλι

Όταν ανακατεύω κουβερτούρα χρησιμοποιώ πάντα ξύλινη κουτάλα, αλλιώς μπαίνει μέσα αέρας και θα δημιουργηθούν φουσκάλες.
Κανταΐφι

φύλλο, αμύγδαλα

Κανταΐφι

Στο σιρόπι μου χρησιμοποιώ εκτός από τη ζάχαρη τη γλυκόζη, για να γίνει πιο γυαλιστερό και ρευστό το σιρόπι!

Κλασικότατο Γαλακτομπούρεκο... πιο κλασικό δε γίνεται!

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, φύλλο

Κλασικότατο Γαλακτομπούρεκο... πιο κλασικό δε γίνεται!

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Γαλακτομπούρεκο σε ρολό

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, φύλλο, μέλι, αμύγδαλα

Γαλακτομπούρεκο σε ρολό

Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Τους βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τους αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.

~

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι. 

Μπουγατσένιο... γαλακτομπούρεκο

γάλα, αβγά, φύλλο

Μπουγατσένιο... γαλακτομπούρεκο

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.