Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Η τούρτα αυτή σερβίρεται άμεσα από το χρόνο ολοκλήρωσής της. Εάν μας περισσέψουν κομμάτια, τα διατηρούμε στο ψυγείο, αλλά καλό είναι να καταναλωθεί γρήγορα.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα ασπράδια διαδοχικά, μέχρι να σχηματιστεί σφιχτή μαρέγκα και προσθέτω λίγη-λίγη τη ζάχαρη. Ρίχνω το κορν φλάουρ, το κακάο και το ξίδι. Αδειάζω το μείγμα σε μια φόρμα διαμέτρου 23εκ. και τη λειαίνω με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Αφού τελειώσω, δημιουργώ μια λακουβίτσα στο κέντρο του μείγματος, ώστε μετά το ψήσιμο, να βάλω τη γέμιση και τα φρούτα μου.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 140°C για περίπου 2 ώρες.
Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί κι αφού λιώσει, την κατεβάζω από το μάτι και την αφήνω να πέσει λίγο η θερμοκρασία. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και τη βανίλια, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μου. Στην κατσαρόλα ή το μπολ που έχω λιώσει την κουβερτούρα προσθέτω 1 κούπα και λίγο ακόμη από το μείγμα της κρέμας γάλακτος που χτύπησα. Ανακατεύω. Αφήνω στην άκρη τα δύο μείγματα: το μπολ με την κουβερτούρα και το μπολ με την κρέμα γάλακτος-γιαούρτι.
Ετοιμάζω τα φρούτα του πάθους που θα χρησιμοποιήσω στην τούρτα μου. Μπορεί να είναι ρόδι, ανανάς, μάνγκο, παπάγια, ακτινίδια, μπανάνες, χουρμάδες, λίτσι, καραμπόλας ή όποιος συνδυασμός ταιριάζει στη γεύση μας καλύτερα από φρέσκο φρούτο. Κόβω τα φρούτα που τελικά επιλέγω σε ροδέλες ή φετούλες και τη μισή ποσότητα από το σύνολο, την προσθέτω στο μείγμα με την κρέμα γάλακτος κι ανακατεύω μια γύρα.
Τοποθετώ την σοκολατένια τούρτα από μαρέγκα που έψησα σε μια μεγάλη πιατέλα. Στη λακουβίτσα που έχω σχηματίσει, ρίχνω το μείγμα από την κρέμα γάλακτος με τα φρούτα κι από πάνω προσθέτω το μείγμα της κουβερτούρας. Ίσως μου περισσέψει λίγο από τις δόσεις που έχω φτιάξει. Τελειώνω το γλυκό με τα υπόλοιπα φρούτα, που τοποθετώ από πάνω κι αν θέλω, διακοσμώ την φρουτένια Πάβλοβα με φύλλα κουβερτούρας!
Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.
Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!
Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!
Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
~
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας.
Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!
Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.
~
Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.