Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού
από το χρήστη: Top Chef!
Εάν θέλω, μπορώ να προσθέσω περισσότερη ζάχαρη στην κρέμα από σιμιγδάλι, ώστε να είναι πιο γλυκιά.
~
Αν δε θέλω να χτυπήσω την κρέμα στο χέρι, μπορώ φυσικά να χρησιμοποιήσω το μίξερ.
Σε ένα μπολ ρίχνω τη ζάχαρη και τα αβγά και χτυπάω με το σύρμα, στο χέρι. Προσθέτω τμηματικά το σιμιγδάλι και λίγο από το γάλα, με το μάτι, ώστε να είναι εφικτό το ανακάτεμα και συνεχίζω. Το υπόλοιπο γάλα μου, το βράζω σε μια κατσαρόλα μαζί με λίγο ξύσμα ή λεπτοκομμένη φλοίδα λεμονιού. Προσθέτω μέσα και την κρέμα κι ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή θερμοκρασία. Αφού πάρει 2 βράσεις, τσεκάρω ότι έχει δέσει. Είναι έτοιμη η κρέμα από σιμιγδάλι.
Παίρνω ένα μικρό τετράγωνο ταψί και βουτυρώνω τον πάτο του. Τοποθετώ 6 φύλλα κάτω, βουτυρώνοντας κάθε ένα με λίγο βούτυρο Ολλανδίας. Το τελευταίο δεν το βουτυρώνω. Χύνω από πάνω την κρέμα που μόλις ετοίμασα. Όλο αυτό το γλυκό στο ταψί, το σκεπάζω με τα κάτω φύλλα, διπλώνοντας δηλαδή τις άκρες από τα φύλλα που χρησιμοποίησα στον πάτο και σχηματίζοντας ένα σταυρό, ώστε να συγκρατήσουν την κρέμα. Βουτυρώνω ξανά το τελευταίο φύλλο. Εάν περισσέψει κάποιο φύλλο είτε το κόβω με το ψαλίδι κουζίνας ή το χρησιμοποιώ για να σκεπάσω το γλυκό.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C-200°C για 35' περίπου ή μέχρι να χρυσίσει το γαλακτομπούρεκο από πάνω.
για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνω το νερό με τη ζάχαρη και λίγο χυμό λεμονιού, για να μη ζαχαρώσει το σιρόπι και προς το τέλος προσθέτω και τη βανίλια. Αφήνω να πάρει βράση, αφού ανακατεύω συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα κι αποσύρω.
Περιχύνω το γαλακτομπούρεκό μου όταν είναι ζεστό και το γλυκό και το σιρόπι!
Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Τους βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τους αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.
~
Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.