Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 40'
Σερβίρει : 8 κομμάτια
Ζαχαρονόμος : 3
Δοκιμασμένη : Ναι
Χρόνος αναμονής : 35' (φούρνος)

Γαλακτομπούρεκο

Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού

από το χρήστη: Top Chef!

Εάν θέλω, μπορώ να προσθέσω περισσότερη ζάχαρη στην κρέμα από σιμιγδάλι, ώστε να είναι πιο γλυκιά.
~
Αν δε θέλω να χτυπήσω την κρέμα στο χέρι, μπορώ φυσικά να χρησιμοποιήσω το μίξερ. 

Υλικά

για την κρέμα:

για το φύλλο:

για το σιρόπι:

ΣιροπιαστάΓλυκά ΤαψιούΚρέμαΣιρόπιΑνατολίτικα ΓλυκάΣιμιγδάλιΓαλακτομπούρεκο

για την κρέμα:

Σε ένα μπολ ρίχνω τη ζάχαρη και τα αβγά και χτυπάω με το σύρμα, στο χέρι. Προσθέτω τμηματικά το σιμιγδάλι και λίγο από το γάλα, με το μάτι, ώστε να είναι εφικτό το ανακάτεμα και συνεχίζω. Το υπόλοιπο γάλα μου, το βράζω σε μια κατσαρόλα μαζί με λίγο ξύσμα ή λεπτοκομμένη φλοίδα λεμονιού. Προσθέτω μέσα και την κρέμα κι ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή θερμοκρασία. Αφού πάρει 2 βράσεις, τσεκάρω ότι έχει δέσει. Είναι έτοιμη η κρέμα από σιμιγδάλι. 

για το φύλλο:

Παίρνω ένα μικρό τετράγωνο ταψί και βουτυρώνω τον πάτο του. Τοποθετώ 6 φύλλα κάτω, βουτυρώνοντας κάθε ένα με λίγο βούτυρο Ολλανδίας. Το τελευταίο δεν το βουτυρώνω. Χύνω από πάνω την κρέμα που μόλις ετοίμασα. Όλο αυτό το γλυκό στο ταψί, το σκεπάζω με τα κάτω φύλλα, διπλώνοντας δηλαδή τις άκρες από τα φύλλα που χρησιμοποίησα στον πάτο και σχηματίζοντας ένα σταυρό, ώστε να συγκρατήσουν την κρέμα. Βουτυρώνω ξανά το τελευταίο φύλλο. Εάν περισσέψει κάποιο φύλλο είτε το κόβω με το ψαλίδι κουζίνας ή το χρησιμοποιώ για να σκεπάσω το γλυκό. 

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C-200°C για 35' περίπου ή μέχρι να χρυσίσει  το γαλακτομπούρεκο από πάνω. 


για το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνω το νερό με τη ζάχαρη και λίγο χυμό λεμονιού, για να μη ζαχαρώσει το σιρόπι και προς το τέλος προσθέτω και τη βανίλια. Αφήνω να πάρει βράση, αφού ανακατεύω συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα κι αποσύρω. 

Περιχύνω το γαλακτομπούρεκό μου όταν είναι ζεστό και το γλυκό και το σιρόπι!
 

Σχετικές συνταγές