Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: glykatzou
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο με την άχνη ζάχαρη και προσθέτω το κρύο βούτυρο, το οποίο έχω κόψει σε κύβους. Δουλεύω το μείγμα είτε με κουτάλα, πιρούνι ή ακόμα καλύτερα με τα χέρια, ώστε να ομογενοποιηθεί τελείως και να γίνει σα χοντρή σκόνη, με τρίμματα. Προσθέτω τον κρόκο του αβγού κι ανακατεύω να διαλυθεί. Συνεχίζω να δουλεύω το μείγμα με τα χέρια, ζυμώνοντας. Θα πρέπει η ζύμη μου να ξεκολλά εύκολα από τα τοιχώματα. Αλλιώς, προσθέτω λίγο κρύο νερό.
Τυλίγω τη ζύμη μέσα σε μεμβράνη και την κλείνω καλά. Την αφήνω για 30' στο ψυγείο.
Πασπαλίζω τον πάγκο της κουζίνας με μπόλικο αλεύρι. Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγω στον πάγκο. Τη δουλεύω αρχικά με τα δάχτυλα και κατόπιν την ανοίγω με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια ταρτιέρα και περνάω τη ζύμη μου εκεί. Καλύπτω τον πάτο και τα τοιχώματα, δουλεύω με τα δάχτυλα και κόβω ό,τι περισσεύει με ένα μαχαίρι, προσεκτικά.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10' περίπου.
Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα καλά. Σε ένα μπρίκι λιώνω με προσοχή να μη μου καεί το βούτυρο. Ενώνω τα δύο συστατικά κι ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτω και την κρέμα γάλακτος και τα ζεσταίνω για λίγο, να ενοποιηθούν.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα αβγά ένα-ένα με τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το λικέρ της αρεσκείας μου. Αφού χτυπηθεί καλά το μείγμα, προσθέτω στον κάδο και το μείγμα της κουβερτούρας που έχω ζεστάνει. Ανακατεύω και πάλι.
Γεμίζω τη μισοψημένη τάρτα μου με την κρέμα και την ξαναβάζω στο φούρνο και πάλι στους 180°C για ακόμα 1 ώρα.
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!