Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια , Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού , Διάφορα
από το χρήστη: glykatzou
Η ζύμη έχει ψηθεί, όταν πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
~
Αν δεν έχω φορμάκια με τρύπα στη μέση, αλλά θέλω να δώσω στο γλυκό μου το κλασικό του σχήμα, μπορώ κάλλιστα να χρησιμοποιήσω τη φόρμα του κέικ με την τρύπα! Τόσο απλά.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω ελαφρώς το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό και σε αυτό διαλύω τη μαγιά. Σε ένα μπολάκι χτυπάω με ένα πιρούνι τα αβγά, μέχρι να φύγει η "αβγουλίλα" τους, δηλαδή να σχηματιστεί ένας ανοιχτόχρωμος, υποκίτρινος χυλός, χωρίς κομμάτια αβγού. Σε έναν κάδο ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τα αβγά, το αλάτι και τη ζάχαρη, το γάλα και τη μαγιά. Δουλεύω τη ζύμη με τα χέρια. Σε ένα μπρίκι λιώνω με προσοχή το βούτυρο και το προσθέτω στο μείγμα. Συνεχίσω να δουλεύω τη ζύμη με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί και να κολλά στα χέρια μου.
Σκεπάζω τον κάδο με μια πετσέτα και τον αφήνω κάπου ζεστά για τουλάχιστον 2 ώρες, να φουσκώσει η ζύμη. Εάν έχουμε αναμμένο καλοριφέρ είναι το ιδανικό. Εναλλακτικά, μπορώ να αφήσω τον κάδο στο θάλαμο του σβηστού φούρνου μου.
Αφού διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης μου, τη δουλεύω λίγο ακόμη με τα χέρια. Όχι πολύ όμως, για να μην "καθίσει". Παίρνω τα ειδικά για τον μπαμπά φορμάκια, με την τρύπα στη μέση και τα βουτυρώνω ελαφρώς. Αν δεν έχω, μπορώ να χρησιμοποιήσω απλά φορμάκια και να δημιουργήσω την τρύπα στη μέση, με τη βοήθεια από ένα γουδοχέρι.
Γεμίζω τα φορμάκια μέχρι τη μέση (!) και τα αφήνω στο σβηστό φούρνο για ακόμη 30' να φουσκώσουν.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 20'-25'.
Όση ώρα ψήνεται η ζύμη, εμείς ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βράζω τη ζάχαρη με το νερό, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προς το τέλος προσθέτω και το ρούμι. Ανακατεύω άλλη μια γύρα και κατεβάζω από τη φωτιά.
Αφού ψηθεί η ζύμη, την περιχύνω με το σιρόπι, όσο είναι ζεστά και το γλυκό μου και το σιρόπι. Γλασάρω από πάνω με μια γενναία στρώση από τη μαρμελάδα.
Εάν θέλω, μπορώ να διακοσμήσω από πάνω τους "μπαμπάδες " με μπόλικη σαντιγί. Είτε χρησιμοποιώ έτοιμη, είτε ακόμη καλύτερα τη φτιάχνω μόνος. Χτυπάω στο μίξερ κρέμα γάλακτος είτε σκέτη μέχρι να σφίξει είτε με λίγη άχνη ζάχαρη!
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!