Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια , Gourmet Επιδόρπιο
από το χρήστη: Φοίβη
Σημαντικό: Καλό είναι από την ώρα που θα πασπαλίσουμε την κρέμα μας με τη ζάχαρη και θα συνεχίσουμε το ψήσιμο, η πόρτα του φούρνου μας να είναι ελαφρώς ανοιχτή. Κι αυτό, διότι θέλουμε μεν να κάψει η ζάχαρη, αλλά από την άλλη να μείνει η κρέμα χλιαρή.
Σε ένα μπολ κοσκονίζω καλά το αλεύρι και προσθέτω το αλάτι και το βούτυρο. Ζυμώνω με τα χέρια και προσθέτω το νερό λίγο-λίγο, βλέποντας αν χρειάζεται η ζύμη μου όλο το νερό ή ίσως 1-2 κουταλιές παραπάνω. Θέλω η ζύμη μου να είναι σφιχτή. Αφού τελειώσω, σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη κι αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.
Χτυπάω ελαφρά τα αβγά στο μίξερ ή με ένα πιρούνι. Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος με το γάλα. Ανακατεύω απαλά. Προσθέτω σιγά-σιγά κι ανακατεύοντας συνέχεια τα αβγά και τη ζάχαρη. Δυναμώνω τη φωτιά κι ανακατεύω μέχρι να δέσει η κρέμα μου.
Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και πασπαλίζω τον πάγκο της κουζίνας μου με αλεύρι. Στρώνω τη ζύμη επάνω και με τον πλάστη αλλά και με τα χέρια τη δουλεύω και την ανοίγω σε αρκετά λεπτό φύλλο. Εάν θέλω να φτιάξω μεγάλη τάρτα, τότε φτιάχνω την ανάλογη ποσότητα. Σε περίπτωση που έχω φορμάκια και θέλω να φτιάξω ταρτάκια, τότε αφού ανοίξω τη ζύμη, την κόβω με μια κούπη ή ένα μπολάκι.
Αλείφω την ταρτιέρα ή τα φορμάκια μου με λίγο βούτυρο και περνάω μέσα τη ζύμη. Αφαιρώ ό,τι περισσεύει στα πλαϊνά και με ένα πιρούνι τρυπάω τη βάση, ώστε να ψηθεί καλά.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 10', μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η τάρτα μου. Την αφήνω να κρυώσει και τη γεμίζω με την κρέμα.
Πασπαλίζω από πάνω με την καστανή ζάχαρη, φροντίζοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια.
σημαντικό: Ψήνω σε φούρνο που μόλις έχω ανάψει (μη προθερμασμένο), στους 250°C για 5', ίσα να καραμελώσει η ζάχαρη. Ανάβω κατόπιν το γκριλ και ψήνω για άλλα 5', μέχρι να κάψει η ζάχαρή μου.
Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!
~
Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!
~
Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Ιδιαίτερα αρωματικό cheesecake που είναι μπελαλίδικο και χρονοβόρο, αξίζει όμως ασυζητητί τον κόπο. Εάν το φτιάξετε μια φορά, θα θέλετε να το ξανακάνετε.
~
Το ανακάλυψα παλιότερα στο Internet, όταν ήθελα να τολμήσω ένα γλυκό με λεμόνι lime και τη βρήκα τη συνταγή γραμμένη στα Αγγλικά. Τελικά ανακαλύπτεις όντως διαμαντάκια εδώ μέσα!
~
Το έχω αποτολμήσει σε διαφορετικούς φούρνους, όπου έπρεπε να προσέξω την ένταση της θερμοκρασίας ή πήγαινα στα τυφλά, αλλά κάθε φορά ήταν... νικητήρια.
Τα τηγανητά γλυκά καλό είναι να καταλώνονται πάντοτε αυθημερόν!
~
Μπορούμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε αντί για κεράσια άλλα φρούτα.