Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες
από το χρήστη: Top Chef!
Μια πιο απλή και γρήγορη έκδοση της κλασικής τούρτας Πάβλοβα, που "κάθεται" πάνω σε βάση από κακάο.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια και τμηματικά προσθέτουμε τη ζάχαρη, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε το κακάο και τις σταγόνες της κουβερτούρας κι αναδεύουμε με μια σπάτουλα προσεκτικά.
Στρώνουμε λαδόχαρτο πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου ή χρησιμοποιούμε ένα ταψάκι. Περνάμε την κρέμα σε ένα κορνέ και σχηματίζουμε, κάνοντας κίνηση σπιράλ, μια στρογγυλή βάση. Μπορούμε να την κάνουμε όσο μεγάλη θέλουμε ή ακόμη μπορούμε να σχεδιάσουμε και μικρούς πάτους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 1 ώρα περίπου. Όταν η βάση μας έχει στεγνώσει, έχει αρχίσει να σκληραίνει (και σπάει αν την πατήσουμε) κι έχει πάρει ένα σχεδόν χρυσαφί χρώμα σε σημεία, είναι ψημένη.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε καλά την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη άχνη ζάχαρη, ώστε να μη μας βγει άγλυκη η σαντιγί. Γούστα είναι αυτά.
Αφού ψηθεί και κρυώσει καλά ο πάτος μας, τον γεμίζουμε με την σαντιγί. Πλένουμε και κόβουμε σε φέτες ή στα δύο τις φράουλες και γεμίζουμε την κρέμα. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι ολόκληρες φράουλες για εφέ.
Πασπαλίζουμε όλο μας το γλυκό με νιφάδες σοκολάτας ή σοκολατένιο σκουληκάκι και σερβίρουμε. Εναλλακτικά, μπορούμε να αφήσουμε λίγη ώρα την τούρτα μας στο ψυγείο να κρυώσει και να την σερβίρουμε μετά από καμιά ωρίτσα.
Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.
Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!
Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!
Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
~
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας.
Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!
Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.
~
Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.