Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια , Gourmet Επιδόρπιο
από το χρήστη: Φοίβη
Αν θέλω να κρατήσω ζύμη για να την ψήσω αργότερα, μπορώ να την τυλίξω πολύ καλά με μεμβράνη και να τη διατηρήσω στο ψυγείο μου μέχρι 1 μήνα. ~ Η διαδικασία γι'αυτό το γλυκό δεν είναι πολύπλοκη, απλώς τα υλικά είναι πολλά. Αξίζει τον κόπο.
Στη χαμηλή ταχύτητα και με το φτερό, χτυπάω στον κάδο του μίξερ μου το βούτυρο μόνο του, μέχρι να αποκτήσει μια κρεμώδη υφή. Σε ένα μπολάκι ή κούπα χτυπάω πρόχειρα τα 2 αβγά μέχρι να αφρίσουν. Προσθέτω στο βούτυρο τη ζάχαρη, τα αποφλοιωμένα αμύγδαλα που έχω αλέσει σε σκόνη στο μπλέντερ, το αλάτι, τη βανίλια και τα αβγά. Χτυπάω πολύ καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα μου τα υλικά. Προσθέτω σταδιακά και το κοσκινισμένο αλεύρι και συνεχίζω να χτυπάω, με την ταχύτητα στη χαμηλή σκάλα. Μόλις δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη, σταματάω το χτύπημα.
Βγάζω τη ζύμη μου από τον κάδο και την τυλίγω πολύ καλά με μια μεμβράνη. Την αφήνω στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει για 1 βράδυ. Θέλει υπομονή το πράγμα.
Αφού σταθεί η ζύμη μου, τη δουλεύω με τα χέρια σε καλά αλευρωμένο πάγκο. Με έναν πλάστη ανοίγω τη ζύμη σε μέτριου πάχους προς λεπτό φύλλο. Βουτυρώνω κι αλευρώνω πολλά μικρά φορμάκια για τάρτες ή μια μεγάλη ταρτιέρα ή μπορώ απλώς να βουτυρώσω και να καλύψω με αντικολλητικό χαρτί το εσωτερικό. Μοιράζω το ζυμάρι μου στα φορμάκια ή την ταρτιέρα, φροντίζοντας να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα και δουλεύοντας με τα χέρια. Προσέχω να μην είναι πολύ λεπτή η στρώση που φτιάχνω. Εάν περισσέψει ζύμη, μπορώ να τη διατηρήσω καλά κλεισμένη στο ψυγείο για 2 μέρες και στην κατάψυξη για 1 μήνα!
Με ένα πιρούνι τρυπάω τον πάτο από τη φόρμα μου, ώστε να ψηθεί καλύτερα. Την αφήνω να κρυώσει καλά στο ψυγείο για 30'.
Στρώνω πάνω στα ταρτάκια μου μεμβράνη και τη γεμίζω με ρύζι ή φασόλια, ώστε να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 12'-15', μέχρι να ροδίσει η τάρτα μου. Αν δω ότι η βάση είναι ακόμη άψητη, αφαιρώ με προσοχή τη μεμβράνη με τα όσπρια και ψήνω ακόμη 3'-5' στον αέρα.
Κόβω το βούτυρο σε φετούλες. Σε ένα μπολάκι ή κύπελο χτυπάω με ένα πιρούνι πρόχειρα το αβγό να αφρίσει. Σε άλλο μπολάκι χτυπάω μόνα τους τα κροκάδια με ένα πιρούνι, μέχρι να αρχίσουν να χάνουν την αβγουλίλα (κιτρινίλα) τους.
Χρησιμοποιώ ολόκληρα τα βατόμουρα ή τα κόβω στη μέση και γεμίζω με αυτά τις τάρτες που έχουν ψηθεί και κρυώσει. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνω με προσοχή το βούτυρο, να μη μου κάψει. Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνω να πέσει η θεμοκρασία τους (60°C), μέχρι να είναι ζεστά αλλά όχι καυτά. Ρίχνω μέσα στη λιωμένη κουβερτούρα το ολόκληρο αβγό και με το φτερό ή μια σπάτουλα ανακατεύω ζωηρά, με κυκλικές κινήσεις, να μην πάρει αέρα η γκανάζ μου. Προσθέτω τμηματικά και τα κροκάδια και τη ζάχαρη και συνεχίζω το ανακάτεμα. Τέλος, χύνω στη σως μου το βούτυρο κι ανακατεύω άλλη μια γύρα. Περιχύνω τα βατόμουρα στο εσωτερικό της τάρτας με τη σως.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 11' αν φτιάχνω μεγάλη τάρτα και λιγότερο αν χρησιμοποιώ μικρά φορμάκια. Όταν είναι έτοιμο το γλυκό μου, θα πρέπει η επιφάνεια της τάρτας να έχει θαμπώσει, το εσωτερικό του όμως να μην έχει πήξει τελείως.
Αφήνω τις τάρτες να κρυώσουν καλά και σερβίρω. Εναλλακτικά, αν κρατήσω τη ζύμη στην κατάψυξη, θα πρέπει να τη συναρμολογήσω επιτόπου, να περιμένω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά να την ψήσω/γεμίσω.
Μπορώ να διακοσμήσω τα ταρτάκια μου με ολόκληρα βατόμουρα, αφού ολοκληρώσω το ψήσιμο.
Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!
~
Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!
~
Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Ιδιαίτερα αρωματικό cheesecake που είναι μπελαλίδικο και χρονοβόρο, αξίζει όμως ασυζητητί τον κόπο. Εάν το φτιάξετε μια φορά, θα θέλετε να το ξανακάνετε.
~
Το ανακάλυψα παλιότερα στο Internet, όταν ήθελα να τολμήσω ένα γλυκό με λεμόνι lime και τη βρήκα τη συνταγή γραμμένη στα Αγγλικά. Τελικά ανακαλύπτεις όντως διαμαντάκια εδώ μέσα!
~
Το έχω αποτολμήσει σε διαφορετικούς φούρνους, όπου έπρεπε να προσέξω την ένταση της θερμοκρασίας ή πήγαινα στα τυφλά, αλλά κάθε φορά ήταν... νικητήρια.
Τα τηγανητά γλυκά καλό είναι να καταλώνονται πάντοτε αυθημερόν!
~
Μπορούμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε αντί για κεράσια άλλα φρούτα.