Κατηγορία: Βασικές Ζύμες , Κέικ
από το χρήστη: Φοίβη
Αν θέλω, μπορώ να αρωματίσω το κέικ μου με ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
~
Επίσης, μπορώ να φτιάξω σοκολατένιο κέικ αντί για λευκό. Απλώς αντικαθιστώ 1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. κακάο!
Στον κάδο του μίξερ και με το φτερό, χτυπάω για 3' το βούτυρο με τη ζάχαρη, να αφρατέψει. Σε άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αβγά ένα-ένα, περιμένοντας να διαλυθεί καλά το πρώτο πριν ακολουθήσει το επόμενο. Αφού ενσωματωθούν όλα τα αβγά, κοσκινίζω στο μείγμα λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ή με ένα πιρούνι, ώστε να μη χαθεί ο αέρας. Δεν χτυπάω!
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα για κέικ (χωρίς τρύπα στο κέντρο). Μεταφέρω το μείγμα για το αφράτο κέικ μου εκεί. Κουνάω λιγάκι τη φόρμα, ώστε να πάει παντού.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 25'-30', στη μεσαία θέση του φούρνου.
Αφού ψηθεί το κέικ, χαράζω περιμετρικά με ένα ίσιο μαχαίρι και το ξεφορμάρω. Το τοποθετώ σε μια πιατέλα και με το μαχαίρι (εγώ χρησιμοποιώ του ψωμιού) κόβω πάτους. Τους αφήνω να κρυώσουν. Φυσικά, μπορώ να φτιάξω και μικρούς δίσκους που να μοιάζουν με γλυκό χάμπουργκερ, για ατομικά κέικ.
Μπορώ να γεμίσω τον πάτο με μαρμελάδα και σαντιγί και να τον καπακώσω με τον άλλο δίσκο. Ή να τον βρέξω με ένα πινέλο με αλκοόλ (μπράντυ) κι από πάνω φρέσκα φρούτα και σαντιγί, με κρέμα μανταρινιού ή κρέμα λεμονιού. Ό,τι κάνω κέφι. Αφού γεμίσω το κέικ μου, το πασπαλίζω με μπόλικη άχνη.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;