Συνταγές για γλυκά
1
ρυζόγαλο με φραουλο-κατάσταση

ρύζι, γάλα, λεμόνι, μαστίχα, φράουλα

ρυζόγαλο με φραουλο-κατάσταση

Μια διαφορετική νότα σε μια συνηθισμένη, πλην όμως πολύ αγαπημένη συνταγή. Προσωπικά, μου αρέσει πολύ αυτό το γλυκό και ζεστό και κρύο.
τσουρέκι από τη Βούλα με τη βούλα!

μαγιά , αβγά, γάλα, μαστίχα, μαχλέπι, πορτοκάλι, αμύγδαλα

τσουρέκι από τη Βούλα με τη βούλα!

Από το φούρνο της γειτονιάς μας, μπορούμε να ζητήσουμε "νωπή μαγιά για ποσότητα διπλάσια από αυτή του αλευριού). Στην περίπτωσή μας, χρησιμοποιούμε 1 κιλό και κάτι αλεύρι, οπότε ζητάμε μαγιά νωπή για 2 κιλά περίπου ή 2 1/2 αλεύρι! Κι έτσι δε χρειάζεται να μετράμε εμείς.

~

Το μυστικό του τσουρεκιού δεν είναι ο διπλασιασμός του όγκου του. Αλλά το να τραβήξουμε προς τα έξω τη ζύμη όταν είναι έτοιμο για πλέξιμο, ώστε να τεντωθεί και να πάρει αέρα!

~

Αν δούμε ότι το τσουρέκι μας δεν έχει ψηθεί αλλά έχει αρπάξει από πάνω, το σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα και συνεχίζουμε κανονικά το ψήσιμο!

Μαντολάτο

γλυκόζη, μέλι, αβγά, αμύγδαλα, φιστίκι Αιγίνης, φύλλο, μαστίχα

Μαντολάτο

Γλυκό, του οποίου η προετοιμασία είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Δοκιμάστε το και ξεχάστε τα έτοιμα. 

Σάμαλι

σιμιγδάλι, γάλα, μαστίχα, αμύγδαλα, λεμόνι

Σάμαλι

Αν δε θέλω να χρησιμοποιήσω αμύγδαλο για το σάμαλι και θέλω να το διακοσμήσω, μπορώ στο τέλος, όταν κρυώσει, να πασπαλίσω τα κομμάτια του με ινδική καρύδα.
Τσουρέκι Πολίτικο

γάλα, αβγά, μαστίχα, αμύγδαλα

Τσουρέκι Πολίτικο

Αντί για μαστίχα και μαχλέπι, μπορώ να βάλω στο τσουρέκι μου 1 στικ βανίλια και ξύσμα από ½ πορτοκάλι! Έτσι θα γίνει τελείως αρωματικό.
ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ τσουρέκι χωρίς προζύμη

σκληρό αλεύρι, μαγιά , αβγά, γάλα εβαπορέ, αγελαδινό βούτυρο , μαχλέπι, μαστίχα, πορτοκάλι, λεμόνι, ασπράδι αβγού

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ τσουρέκι χωρίς προζύμη

Το τσουρέκι έχει ψηθεί όταν, αφού το πατήσω στην επιφάνεια, επανέρχεται η ζύμη (δηλαδή είναι ελαστική). Κι επίσης θα πρέπει όταν το σηκώνω, να μην είναι βαρύ. Άρα έχει ψηθεί το εσωτερικό του.

~

Προσέχω το αλεύρι να είναι το σκληρό, για τσουρέκια. Εγώ έκανα χαζομάρα και έβαλα μισό σκληρό και μισό χωριάτικο που μου δώσαν και βγήκα βαρύ το τσουρέκι μου, αφού φυσικά το αλεύρι προοριζόταν για ψωμί. Παρόλα αυτά η ζύμη είναι πεντανόστιμη και θα το επαναλάβω και του χρόνου.

τσουρέκι

γάλα, μαστίχα, μαχλέπι, μαγιά , αβγά, σκληρό αλεύρι, αμύγδαλα

τσουρέκι

Μαλακό τσουρεκάκι, τέλειο για πρωινό-βραδινό (μη σου πω και απογευματινό!) μαζί με ένα ποτήρι δροσερό γάλα.
σάμαλι παραδοσιακό

σιμιγδάλι, μαστίχα, πορτοκάλι, λεμόνι, αμύγδαλα

σάμαλι παραδοσιακό

Ο λόγος που αφήνω τα υλικά για το σάμαλι στη λεκάνη για 2 ολόκληρες ώρες είναι, ούτως ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι με τον χυμό πορτοκαλιού.

~

Βγάζω το σάμαλι από το φούρνο όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα (όχι να ψηθεί τελείως).

Μπισκότα με μαστίχα

καστανή ζάχαρη, γάλα, αβγά, μαστίχα

Μπισκότα με μαστίχα

Μπορούμε αντί για μαστίχα να βάλουμε διάφορα μπαχαρικά στο μπισκότο μας.