Κατηγορία: Διάφορα , Finger... Dessert!
από το χρήστη: glykatzou
Γλυκό, του οποίου η προετοιμασία είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Δοκιμάστε το και ξεχάστε τα έτοιμα.
Ξεκινάω, καβουρδίζοντας τα αμύγδαλα. Τα βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τα αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C. Εναλλακτικά, τα ρίχνω σε αντικολλητικό τηγάνι και τα ψήνω μέχρι να καβουρδιστούν. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και να γυαλίσει το σιρόπι. Σε άλλη κατσαρόλα αφήνουμε το μέλι για περίπου 5' να ζεσταθεί και να φτάσει σε θερμοκρασία τους 130° C.
Στον κάδο του μίξερ ρίχουμε το ασπράδι μέχρι να πάρει ασπρίσει και να πάρει ελαφρώς όγκο. Αφού ζεσταθεί καλά το μέλι, το προσθέτουμε λίγο-λίγο στο αβγό. Όταν το σιρόπι μας φτάσει κι αυτό τους 145° C και είναι καλά ζεσταμένο και διαλυμένο, το χύνουμε στον κάδο του μίξερ, συνεχίζοντας το χτύπημα για ακόμη 15'. Αφού σχηματιστεί ένα ενιαίο μείγμα, προσθέτουμε στον κάδο τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τέλος, τη μαστίχα κοπανισμένη καλά με γουδοχέρι ή το μαστιχέλαιο.
Παίρνουμε μια τετράγωνη φόρμα (16x16εκ.) και καλύπτουμε τον πάτο της είτε με μπόλικη άχνη ζάχαρη ή στρώνουμε μέσα 1 φύλλο για μαντολάτο που θα βρούμε σε εξειδικευμένα καταστήματα! Αδειάζουμε στη φόρμα μας το μείγμα και με ένα κουτάλι ή με τα χέρια, φροντίζουμε να πάει παντού και να καλύψει όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε από πάνω πάλι με άχνη ζάχαρη ή με 1 ακόμη φύλλο για μαντολάτο. Σκεπάζουμε τη φόρμα με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη για 3-4 ώρες να σταθεί. Μπορούμε να αφήσουμε και για 1 ολόκληρο βράδυ!
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα τοιχώματα της φόρμας ώστε να βγαίνουν εύκολα τα κομμάτια και κόβουμε κατά μήκος το μαντολάτο, σε χοντρές λωρίδες. Τυλίγουμε το κάθε ένα κομμάτι με μεμβράνη, ώστε να διατηρηθεί καλύτερα! Απολαμβάνουμε χωρίς επιφυλάξεις!
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!