Κατηγορία: Διάφορα , Gourmet Επιδόρπιο , Finger... Dessert!
από το χρήστη: Φοίβη
Προσέχω να μην κόψω πολύ λεπτές τις φέτες, γιατί θα μου διαλυθούν. ~ Για να κόψω τα πορτοκάλια σε ισόπαχες φετούλες, μάλλον θα χρειαστώ μαντολίνο. Αλλιώς... καλή τύχη. ~ Με τα καραμελωμένα πορτοκάλια μπορώ να διακοσμήσω όποιο γλυκό (τούρτα, κέικ) κτλ. επιθυμώ ή να τα γευτώ σκέτα. Ε, δεν είναι και σκέτα δα!
Πλένω πολύ καλά τα πορτοκάλια. Τα βουτάω σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και τα αφήνω για 1 ώρα ή και παραπάνω, να ξεπικρίσουν. Χύνω το νερό και κόβω τα πορτοκάλια σε όσο το δυνατόν πιο ισόπαχες φετούλες. Αφαιρώ τα κουκούτσια, αν υπάρχουν και τις χοντρές ίνες γιατί πικρίζουν. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνω το νερό με τη ζάχαρη και το αφήνω να βράσει. Ανακατεύω κατά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη.
Όταν γίνει το σιρόπι μου, βουτάω με προσοχή τα πορτοκάλια. Τα ανακατεύω μια γύρα και τα αφήνω να σιγοβράσουν στο ζουμί για 15'. Σβήνω τη φωτιά κι αφήνω τα πορτοκάλια στο σιρόπι, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία τους. Επαναλαμβάνω την όλη διαδικασία ζέσταμα-κρύωμα άλλη 1 με 2 φορές, μέχρι να κρυσταλλώσουν καλά τα πορτοκάλια μου με το σιρόπι και να γυαλίζουν!
Τα βγάζω και τα αφήνω σε μια λαμαρίνα, αντικολλητικό χαρτί ή πιατέλα να στεγνώσουν. Αφού στάξει το πολύ σιρόπι και σταθεροποιηθούν, μεταφέρω τα καραμελωμένα πορτοκάλια μου σε αντικολλητικό χαρτί, αν δεν το έχω ήδη χρησιμοποιήσει, και τα ψήνω στους 100°C για 45'-55', μέχρι να στεγνώσουν καλά.
Σε μπεν μαρί και σε ένα μπρίκι ή μικρό κατσαρόλι ζεσταίνω την κουβερτούρα με το βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσουν. Τα αποσύρω κι άμεσα βουτάω τα καραμελωμένα πορτοκάλια μου μέχρι τη μέση τους. Τα τοποθετώ σε αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνω να στεγνώσουν. Τα μεταφέρω στο ψυγείο και τα αφήνω για μερικές ώρες να κρυώσουν καλά.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!