Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες
από το χρήστη: glykatzou
Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα κορνέ και να γαρνίρω την επιφάνεια της τούρτας φτιάχνοντας ροζέτες! ~ Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα ή δύο μικρότερες (με διάμετρο 22εκ.). Στον κάδο του μίξερ ρίχνω τη ζάχαρη, το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι κι ανακατεύω με μια σπάτουλα. Προσθέτω τα αβγά ένα-ένα, το γάλα, το λάδι και τη βανίλια και χτυπάω σε μεσαία ταχύτητα για 2', να ενσωματωθούν τα υλικά μου. Έχω βράσει το νερό και το προσθέτω σιγά-σιγά στο μείγμα, το οποίο θα αραιώσει πολύ. Δεν το φοβάμαι.
Μεταφέρω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30'-40'. Ξεφορμάρω κι αφήνω σε μια πιατέλα να κρυώσει καλά. Ετοιμάζω το γλάσο μου.
Περνάω τη μαρμελάδα μέσα από το κόσκινο, ώστε να αφαιρέσω τα σπόρια. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο με την "καθαρή" μαρμελάδα για 2' περίπου, μέχρι να σχηματιστεί μια κρέμα. Προσθέτω σιγά-σιγά την άχνη ζάχαρη, δοκιμάζοντας ώστε να γίνει το γλάσο όσο γλυκό το θέλω.
Οι πάτοι μου έχουν κρυώσει. Τους κόβω στα δύο ή αν έχω χρησιμοποιήσει δυο φόρμες, απλώς θα τις ενώσω. Βάζω σε μια πιατέλα τον ένα πάτο και γλασάρω με τη ροζ κρέμα βουτύρου. Καπακώνω με τον άλλο πάτο και διακοσμώ με μπόλικη κρέμα βουτύρου. Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα κορνέ και να γαρνίρω την επιφάνεια της τούρτας φτιάχνοντας ροζέτες! Γιατί όχι;
Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.
Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!
Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!
Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
~
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας.
Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!
Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.
~
Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.