Συνταγές για γλυκά

Μακαρόν με γκανάζ από καφέ εσπρέσο

Συνταγή Μακαρόν με γκανάζ από καφέ εσπρέσο

Μακαρόν με γκανάζ από καφέ εσπρέσο

Κατηγορία: Διάφορα , Gourmet Επιδόρπιο , Finger... Dessert! , Μπισκότα-Κουλουράκια

από το χρήστη: glykatzou

Το μεγάλο μυστικό για πετυχημένα μακαρόν είναι ότι τα ασπράδια θα πρέπει να είναι "γερασμένα" πριν χρησιμοποιηθούν, δηλ. σίγουρα όχι φρέσκα: πρέπει να έχουν μείνει ή εκτός ψυγείου για 12-24 ώρες ή εντός για 3-7 μέρες, πριν τα χρησιμοποιήσουμε στα μακαρόν!

~

Το άλλο μυστικό για πετυχημένα μακαρόν, είναι πως κατά το ψήσιμο θα πρέπει να φουσκώσουν.

~

Κι άλλα μυστικά για τέλεια μακαρόν, εδώ.

Υλικά

Διαδικασία

για τα μακαρόν:

Χτυπάω την αμυγδαλόψιχα στο μπλέντερ, μέχρι να θρυμματιστεί τελείως, σε σκόνη. Προσθέτω την άχνη ζάχαρη και το κακάο και χτυπάω λίγο ακόμη, να ομογενοποιηθούν τα υλικά μου. Στον κάδο του μίξερ και με το σύρμα χτυπάω τα "γερασμένα" ασπράδια, σε  μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Προς το τέλος της διαδικασίας προσθέτω και τη ζάχαρη τμηματικά και συνεχίζω για λίγη ώρα το χτύπημα, μέχρι η μαρέγκα μου να είναι πολύ αφράτη. Προσθέτω στη μαρέγκα το μείγμα της αμυγδαλόσκονης και με μια μαρίζ αναδεύω προσεκτικά, ώστε η μαρέγκα να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά αλλά να μη χάσει τον αέρα της.

Στρώνω λαδόχαρτο στη λαμαρίνα του φούρνου μου ή χρησιμοποιώ σιλπάτ (φύλλα σιλικόνης για ψήσιμο). Μεταφέρω την κρέμα σε κορνέ με ίσια μύτη και σχηματίζω δισκάκια, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους. Τα αφήνω για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, να σκληρύνουν.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 8'-10'. Αφήνω τα μακαρόν στην άκρη να κρυώσουν καλά, πριν τα χρησιμοποιήσω με τη γέμιση.

για την γκανάζ:

Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος και λιώνω μέσα της τη ζάχαρη και το βούτυρο, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτω προς το τέλος και τις σταγόνες κουβερτούρας ανακατεύοντας ζωηρά, μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά. Αν χρησιμοποιήσω κανονική κουβερτούρα, τη ρίχνω σχεδόν από την αρχή. Για το τέλος αφήνω τη σκόνη από τον καφέ εσπρέσο. Τον ρίχνω, ανακατεύω ζωηρά κι αφήνω το μείγμα να κρυώσει και να πήξει.

Για να επιταχύνω τη διαδικασία πτώσης της θερμοκρασίας στη γκανάζ μου, τη σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε 10'.

Αφού κρυώσουν και τα μακαρόν και η γκανάζ μου, περνάω τη γέμιση σε κορνέ ή με ένα κουτάλι γεμίζω τη μία πλευρά από τα μονά μακαρόν και με το ταίρι τους τα κλείνω.

(η συνταγή και η φωτό είναι κοσκινισμένες από το christines-cuisine.blogspot.com)

~δοκίμασέ το!~

* Σημαντικό: Τα ασπράδια θα πρέπει να έχουν μείνει ή εκτός ψυγείου για 12-24 ώρες ή εντός για 3-7 μέρες, πριν χρησιμοποιηθούν στα μακαρόν!

 

Σχετικές συνταγές

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

τυρί, αβγά, κρέμα γάλακτος, λεμόνι, φρούτα

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

Αν δε σκοπεύω να σερβίρω αμέσως το cheesecake μου, μπορώ να το σκεπάσω με μεμβράνη (χωρίς την επικάλυψη και τη διακόσμηση φυσικά) και να το αποθηκεύσω στο ψυγείο μου μέχρι 5 μέρες.
Χειροποίητα Marshmallows

μέντα, αλκοόλ

Χειροποίητα Marshmallows

Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

αβγά, γιαούρτι, αμύγδαλα, πορτοκάλι, ρόδι

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη. 

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

αβγά, φουντούκια, κακάο, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια. 

~

Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

λουκούμια, φύλλο, αβγά, αμύγδαλα, ροδόνερο

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.
ζαχαρωμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού

πορτοκάλι

ζαχαρωμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού

Εναλλακτικά, μπορούμε να κόψουμε σε λεπτές φέτες όλο το πορτοκάλι, φροντίζοντας όμως με το βράσιμο να το ξεπικρίσουμε καλά. Επίσης, αντί για πορτοκάλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λεμόνι. ~ Εάν θέλουμε, μπορούμε να βουτήξουμε τα πορτοκαλένια μπαστουνάκια σε λιωμένη κουβερτούρα αντί να τα περάσουμε από ζάχαρη!
Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

αβγά, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, γάλα

Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

Ένα γλυκό με ιδιαίτερη εμφάνιση, το οποίο μπορείτε να διακοσμήσετε με ό,τι γεύση και υλικό θέλετε.
μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας!

κουβερτούρα, ζάχαρη

μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας!

Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!

~

Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα. 

~

Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους