Κατηγορία: Κέικ , Διάφορα , Finger... Dessert! , Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Η δόση της γέμισης βγάζει παραπάνω μαρέγκα από αυτή που θα χρησιμοποιήσω. Οπότε τη φυλάω στο ψυγείο για χρήση αργότερα. ~ Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Βράζω τον καφέ και τον αφήνω στην άκρη. Παίρνω τη συσκευασία του γάλακτος και την ανακινώ πολύ καλά. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω σιγά-σιγά και με προσοχή τον καφέ με το κακάο, μέχρι να διαλυθεί τελείως η σκόνη και να γίνουν ένα. Σε ένα μπολάκι προσθέτω το ελαιόλαδο και την καστανή ζάχαρη κι ανακατεύω ζωηρά. Προσθέτω αυτό το μείγμα στο μπολ με τον καφέ κι ανακατεύω απαλά. Προσθέτω εδώ το αβγό, τη βανίλια και το καλά κουνημένο γάλα. Ανακατεύω με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα μου τα υλικά.
Ρίχνω στο μείγμα το περιεχόμενο με το αλεύρι τμηματικά κι ανακατεύω με μια σπάτουλα κυκλικά, ώστε να απορροφηθούν τελείως τα στέρεα υλικά.
Στρώνω στη λαμαρίνα του φούρνου μου λαδόχαρτο ή χρησιμοποιώ ταψάκι. Με ένα μεγάλο κουτάλι ή με το scoop του παγωτού, παίρνω μπουκιές και τις αφήνω στο λαδόχαρτο, με λίγο κενό μεταξύ τους. Φροντίζω να σχηματίσω ζυγό αριθμό από μπουκίτσες, μια και θα τις ενώσω στο τέλος με την κρέμα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10'-15'. Η επιφάνεια από τα κεκάκια μου θα πρέπει να αρχίσει να κάνει ρωγμές και το εσωτερικό να έχει στεγνώσει. Αφήνω τα κεκάκια να κρυώσουν καλά κι ετοιμάζω την κρέμα.
Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ και με σύρμα χτυπάω πρόχειρα τα ασπράδια με τη ζάχαρη. Τα περνάω σε μπεν μαρί πάνω σε φωτιά και τα ανακατεύω για 3', μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και να σχηματιστεί μια λευκή κρέμα. Αν την τρίψω με τα δάχτυλα, θα πρέπει το μείγμα να είναι αφράτο και χωρίς κόκκους. Περνάω το μπολ στον κάδο του μίξερ και χτυπάω σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για 5'-10', μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη και λεία μαρέγκα.
Αλλάζω το εξάρτημα του μίξερ και χρησιμοποιώ το φτερό. Κόβω το βούτυρο σε φετάκια, το ρίχνω στο μείγμα και το χτυπάω για 5' ακόμη σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, μέχρι να ασπρίσει και να ενωθεί. Δεν ανησυχώ αν το μείγμα μου δείχνει να διαλύεται. Συνεχίζοντας το χτύπημα, θα γίνει ενιαίο. Προς το τέλος, προσθέτω το αλάτι και τη βανίλια και χτυπάω άλλη μια γύρα.
Παίρνω τα μισά κεκάκια και τα αναποδογυρίζω. Με ένα κουτάλι ή με ίσιο, μεγάλο κορνέ, στρώνω μέσα τους την ελβετική μαρέγκα. Καπακώνω με το άλλο κεκάκι και πατάω ελαφρά ώστε να απλωθεί η μαρέγκα.
Αν θέλω, αφού τελειώσω με τη γέμιση, παίρνω τις μπουκίτσες στο χέρι μου και τις πασπαλίζω στα πλαϊνά με πολύχρωμα τρουφάκια!
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!