Κατηγορία: Διάφορα , Gourmet Επιδόρπιο , Finger... Dessert!
από το χρήστη: glykatzou
Προετοιμάζουμε πάντοτε τα μακαρόν από το προηγούμενο βράδυ, μια και τα ασπράδια θα πρέπει να μείνουν 1 νύχτα στο ψυγείο να "παλιώσουν".
~
Αν έχω δυσκολία στο να ξεκολλήσω τα μακαρόν από το λαδόχαρτο, βρέχω με λίγο νερό την λαδόκολλα από κάτω, όσο είναι ζεστή κι αφαιρώ άμεσα τα μακαρόν αλλιώς θα μουλιάσουν.
~
Κι άλλα μυστικά για τέλεια μακαρόν, εδώ.
Αφήνουμε τα ασπράδια για 1 βράδυ είτε πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας, αν η θερμοκρασία είναι δροσερή είτε μέσα στο ψυγείο.
Στον κάδο του μίξερ και με το σύρμα χτυπάω τα σπράδια να γίνουν αφρός και προσθέτω τη ζάχαρη τμηματικά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία μαρέγκα. Δεν το παρακάνω με το χτύπημα. Στο μπλέντερ τρίβω τα αμύγδαλα με την άχνη, να γίνουν τελείως σκόνη. Προσθέτω τα αμύγδαλα στη μαρέγκα, μαζί με το ξύσμα και χρώμα ζαχαροπλαστικής, σε περίπτωση που χρησιμοποιήσω, ώστε να γίνουν πορτοκαλί τα μακαρόν μου.
Αναδεύω απαλά με μια σπάτουλα, αρχικά ένα-ένα το κομμάτι της κρέμας και κατόπιν χρησιμοποιώντας όλο το μείγμα στην κίνησή μου. Αναδεύω στην αρχή ζωηρά, να φύγει ο αέρας και κάνοντας μικρά διαλείμματα. Δεν πρέπει το ανακάτεμά μου να ξεπεράσει τις 50 φορές. Το μείγμα είναι έτοιμο, όταν ακουμπώ μια στρώση κρέμας πάνω σε άλλη, κι αυτή κάθεται αφού μετρήσω μέχρι το 10.
Μπορώ να κάνω το εξής πείραμα: Παίρνω μια κουταλιά από την κρέμα, την αφήνω πάνω σε ένα πιατάκι. Αν κάτσει είναι έτοιμη η κρέμα, αν παραμείνει αφράτη με μύτες, θέλει λίγο ακόμη ανακάτεμα.
Σε αντικολλητικό χαρτί, ταψάκι ή σιλπάτ σχηματίζω μικρούς δίσκους μακαρόν, χρησιμοποιώντας ίσιο κορνέ. Αφήνω τα μακαρόν να σκληρύνει λίγο η επιφάνειά τους για 1 ώρα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 140°C για 15'-20' Αφήνω τα μακρόν να κρυώσουν κι ετοιμάζω την κρέμα βουτύρου με μανταρίνι.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό το βούτυρο με την άχνη, μέχρι να σχηματιστεί μια κρέμα. Προσθέτω τους χυμούς και το ξύσμα, μέχρι να ενωθούν καλά. Μπορώ να αυξομειώσω τη δόση των χυμών, αναλόγως πόσο έντονη θέλω τη γεύση λεμονιού και μανταρινιού. Χύνω το γάλα και χτυπάω να ενσωματωθεί. Αν η κρέμα βουτύρου μου είναι σχετικά ασταθής, την αφήνω λίγη ώρα στο ψυγείο να σφίξει.
Παίρνω τα μισά, κρύα μακαρόν μου, τα γεμίζω με μια κουταλιά από την κρέμα βουτύρου και τα κλείνω, σαν σάντουιτς, με τα άλλα μισά μακαρόν, πιέζοντας ελαφρά.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!