Κατηγορία: Κέικ , Gourmet Επιδόρπιο
από το χρήστη: Φοίβη
Το λεμόνι λάιμ είναι μαγικό: έχει έξτρα άρωμα που μεταμορφώνει τελείως τα γλυκά. ~ Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Στον κάδο του μίξερ και με το φτερό, χτυπάω για 3' το βούτυρο με τη ζάχαρη, να ασπρίσει και να γίνει λιγάκι κρεμώδες. Προσθέτω ένα-ένα τα αβγά, χτυπώντας διαρκώς, τη βανίλια και το ξύσμα.
Σε ένα μπολ κοσκινίζω καλά το αλεύρι και το μπέικιν. Προσθέτω το περιεχόμενο του μπολ λίγο-λίγο στον κάδο του μίξερ και, κατεβάζοντας ταχύτητα, συνεχίζω το χτύπημα. Χύνω τους χυμούς (είτε σκέτα από το λεμόνι είτε σκέτα από το λάιμ είτε ανάμεικτα) και το γάλα τμηματικά, μέχρι να ενσωματωθεί τελείως στην κρέμα.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ένα τετράγωνο ταψάκι (20 x 20) και μεταφέρω το μείγμα εκεί, φροντίζοντας να καλύψει καλά όλη την επιφάνεια. Εναλλακτικά, βουτυρώνω τον πάτο, στρώνω αντικολλητικό χαρτί και χύνω το μείγμα, ώστε να μπορέσω μετά το ψήσιμο να το αφαιρέσω και να το μεταφέρω αλλού. Ό,τι θέλω.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30'-35'.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, τη ζάχαρη και το ξύσμα από τα λάιμ, για περίπου 5'-6', μέχρι να σχηματιστεί μια σαντιγί που να στέκεται και να κάνει μυτούλες στην κορυφή της. Αφήνω τη σαντιγί 30'-1 ώρα στο ψυγείο να σφίξει καλά.
Αφού έχει κρυώσει το κέικ και έχει σφίξει η σαντιγί μου, την περνάω σε κορνέ με λεπτή μύτη και φτιάχνω ροζέτες πάνω στο κέικ μου!
Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!
~
Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!
~
Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Ιδιαίτερα αρωματικό cheesecake που είναι μπελαλίδικο και χρονοβόρο, αξίζει όμως ασυζητητί τον κόπο. Εάν το φτιάξετε μια φορά, θα θέλετε να το ξανακάνετε.
~
Το ανακάλυψα παλιότερα στο Internet, όταν ήθελα να τολμήσω ένα γλυκό με λεμόνι lime και τη βρήκα τη συνταγή γραμμένη στα Αγγλικά. Τελικά ανακαλύπτεις όντως διαμαντάκια εδώ μέσα!
~
Το έχω αποτολμήσει σε διαφορετικούς φούρνους, όπου έπρεπε να προσέξω την ένταση της θερμοκρασίας ή πήγαινα στα τυφλά, αλλά κάθε φορά ήταν... νικητήρια.
Τα τηγανητά γλυκά καλό είναι να καταλώνονται πάντοτε αυθημερόν!
~
Μπορούμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε αντί για κεράσια άλλα φρούτα.