Συνταγές για γλυκά

Γλυκό Danish με σταφίδες (ή Coffee Ring)

Συνταγή Γλυκό  Danish με σταφίδες (ή Coffee Ring)

Γλυκό Danish με σταφίδες (ή Coffee Ring)

Κατηγορία: Διάφορα , Βασικές Ζύμες , Gourmet Επιδόρπιο , Finger... Dessert!

από το χρήστη: Φοίβη

Με την ίδια λογική μπορώ να γεμίσω το danish μου με σοκολάτα, τριμμένα αμύγδαλα κι άλλα καλούδια. Ιδανικό pastry γλύκισμα για όλες τις ώρες φυσικά!
~
Μην τσιγκουνευτείτε καθόλου τη γέμιση, διότι το γλυκό αυτό αποτελείται από πολλή ζυμάρι... το οποίο καλό είναι να "σπάει" από γλυκιά γεύση καστανής ζάχαρης και κανέλας. 

Υλικά

Διαδικασία

για τη ζύμη:

Στον κάδο του μίξερ διαλύω τη μαγιά στο ζεστό νερό κι αφήνω στην άκρη για 10'. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω τα 3/4 κούπας το γάλα (όχι να βράσει). Αποσύρω και προσθέτω το λιωμένο βούτυρο. Μεταφέρω το μείγμα με το βούτυρο και το ρίχνω λίγο-λίγο στον κάδο του μίξερ. Το δουλεύω με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτω τμηματικά τη ζάχαρη, το αβγό και το αλάτι κι ενσωματώνω. Ρίχνω το αλεύρι κοσκινισμένο σιγά-σιγά και χτυπάω να απορροφηθεί και να δημιουργηθεί ένα λείο ζυμάρι. Αν η ζύμη μου κολλάει, προσθέτω ακόμη 1/2 κούπα αλεύρι.

Αλευρώνω τον πάγκο της κουζίνας μου. Μεταφέρω το ζυμάρι εκεί και δουλεύω με τα χέρια για 5', να πάρει όγκο και αέρα η ζύμη. Επιστρέφω τη ζύμη στον κάδο του μίξερ, τη σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα ή και παραπάνω, να διπαλσιάσει τον όγκο της. 

για τη γέμιση:

Σε μπολ ενώνω την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και την κρυσταλική ζάχαρη. Ανακατεύω πρόχειρα με ένα πιρούνι.

για το άλειμμα:

Λιώνω το βούτυρο και το αφήνω να κρυώσει λίγο. 

Πασπαλίζω τον πάγκο μου με μπόλικο αλεύρι κι ανοίγω τη ζύμη με τη βοήθεια του πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα, λεπτού πάχους. Αφού κρυώσει το λιωμένο βούτυρο, το αλείφω στην επιφάνεια της ανοιγμένης ζύμης, με ένα πινέλο. Γεμίζω το ζυμάρι, αφήνοντας λίγο κενό στις άκρες της ζύμης, με τη γέμιση.

για το πασπάλισμα:

Πασπαλίζω τη γέμιση με τις σταφίδες. Μπορώ να αυξομειώσω την ποσότητα. 

Ρολάρω το ζυμάρι από κάτω προς τα πάνω, σε πάπυρο. Με ένα ίσιο μαχαίρι κόβω σε μπουκίτσες. Βουτυρώνω ένα ταψί και το γεμίζω με τα ρολάκια danish. Τα αφήνω για 45' να φουσκώσουν.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25', μέχρι να αποκτήσουν ένα ευχάριστο χρυσαφένιο χρώμα στην επιφάνειά τους. 

για το γλάσο:

Σε ένα μπολ ανακατεύω ζωηρά με κουτάλι την άχνη, τη βανίλια και το γάλα, μέχρι να διαλυθούν καλά οι σκόνες μου. Αφού βγάλω τα ρολά danish από το φούρνο κι ενώ είναι ακόμη ζεστά, τα περιχύνω με το γλάσο. 

~δοκίμασέ το!~

Σχετικές συνταγές

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

τυρί, αβγά, κρέμα γάλακτος, λεμόνι, φρούτα

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

Αν δε σκοπεύω να σερβίρω αμέσως το cheesecake μου, μπορώ να το σκεπάσω με μεμβράνη (χωρίς την επικάλυψη και τη διακόσμηση φυσικά) και να το αποθηκεύσω στο ψυγείο μου μέχρι 5 μέρες.
Χειροποίητα Marshmallows

μέντα, αλκοόλ

Χειροποίητα Marshmallows

Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

αβγά, γιαούρτι, αμύγδαλα, πορτοκάλι, ρόδι

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη. 

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

αβγά, φουντούκια, κακάο, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια. 

~

Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

λουκούμια, φύλλο, αβγά, αμύγδαλα, ροδόνερο

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.
Σου

αβγά

Σου

Στο ζυμάρι όπως και στο ψωμί, ξέρουμε ότι έχει ψηθεί όταν το πατάμε κι επανέρχεται στο σχήμα του (είναι αφράτο)!
ζαχαρωμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού

πορτοκάλι

ζαχαρωμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού

Εναλλακτικά, μπορούμε να κόψουμε σε λεπτές φέτες όλο το πορτοκάλι, φροντίζοντας όμως με το βράσιμο να το ξεπικρίσουμε καλά. Επίσης, αντί για πορτοκάλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λεμόνι. ~ Εάν θέλουμε, μπορούμε να βουτήξουμε τα πορτοκαλένια μπαστουνάκια σε λιωμένη κουβερτούρα αντί να τα περάσουμε από ζάχαρη!
Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

αβγά, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, γάλα

Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

Ένα γλυκό με ιδιαίτερη εμφάνιση, το οποίο μπορείτε να διακοσμήσετε με ό,τι γεύση και υλικό θέλετε.