Συνταγές για γλυκά

Μεθυσμένη τούρτα σοκολάτας (χικ!)

Συνταγή Μεθυσμένη τούρτα σοκολάτας (χικ!)

Μεθυσμένη τούρτα σοκολάτας (χικ!)

Κατηγορία: Gourmet Επιδόρπιο , Τούρτες-Πάστες

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Διαφορετική τούρτα που αξιοποιεί την έντονη γεύση της μαύρης μπύρας και του καφέ.

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
 

Υλικά

Διαδικασία

για το παντεσπάνι:

Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα και την αφήνω στην άκρη να κρυώσει λίγο. Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν και το αλάτι. Ανακατεύω πρόχειρα. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3' να αφρατέψει. Προσθέτω τα αβγά ένα-ένα κι ενσωματώνω. Ρίχνω τη λιωμένη κουβερτούρα κι ομογενοποιώ. Χύνω και την μπύρα και το βρασμένο καφέ κι ανακατεύω καλά. Θα σχηματιστεί ένα πολύ υγρό μείγμα. Δεν ανησυχώ. Προσθέτω στο μείγμα λίγο-λίγο το αλεύρι κι ανακατεύω ίσα να απορροφηθεί.

Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια στρογγυλή φόρμα (χωρίς τρύπα στο κέντρο). Μεταφέρω το μείγμα εκεί.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30' περίπου. Αφού ψηθεί και κρυώσει ελαφρώς το παντεσπάνι, το χωρίζω σε πάτους με ένα ίσιο μαχαίρι, κόβοντας οριζόντια.

για την γκανάζ:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος και την κουβερτούρα. Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα. Την αφήνω στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για 2 ώρες.

για τη συναρμολόγηση:

Σε μια πιατέλα κεντράρω τον πρώτο πάτο. Ανακατεύω ζωηρά την γκανάζ να είναι ρευστή κι απαλή και σκεπάζω το δίσκο. Καλύπτω με τον επόμενο κι επαναλαμβάνω την όλη διαδικασία. Τέλος, γλασάρω όλη την τούρτα με την γκανάζ που έχει απομείνει (στην κορυφή και στα πλάγια). Δουλεύω και λειαίνω με μια ίσια, μακριά σπάτουλα.

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

Σχετικές συνταγές

Προφιτερόλ Πολίτικο

αβγά, γάλα, κρέμα γάλακτος, κακάο, αλκοόλ, φιστίκι Αιγίνης, κουβερτούρα

Προφιτερόλ Πολίτικο

Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.

Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!

Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!

ρολό με βατόμουρα

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος

ρολό με βατόμουρα

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!

~

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας. 

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

κακάο, κουβερτούρα, αβγά, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

αβγά, μπισκότα, κακάο, αλκοόλ

Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!

Τούρτα σοκολάτας

μπισκότα, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος, παγωτό

Τούρτα σοκολάτας

Εύκολο γλυκό με το οποίο μπορώ να πειραματιστώ προσθέτονας υλικά ή παραπάνω ζάχαρη εάν το θέλω πιο γλυκό. Προσωπικά, στην κρέμα προσθέτω πάντα και μέλι! Το θεωρώ καθοριστικό!
Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

αβγά, κακάο, λευκή σοκολάτα, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι, τριαντάφυλλο, λικέρ

Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.

~

Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

αβγά, λεμόνι, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

 

 

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος, κάστανα

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

Εάν δε θέλω να φτιάξω μόνος τον πολτό κάστανου, που είναι μπελάς είναι η αλήθεια, μπορώ να αγοράσω κρέμα από το σούπερ μάρκετ, στο ράφι που θα βρω τις μαρμελάδες. (H Bonne Maman είναι εξαιρετική ιδέα!)