Κατηγορία: Διάφορα , Finger... Dessert! , Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει πολύ τηγανητά μπισκότα! Και η έκπληξη κρύβεται στο εσωτερικό τους.
Στον κάδο του μίξερ και με τον γάντζο ενώνω το βούτυρο, την καστανή και την κρυσταλλική ζάχαρη. Προσθέτω τη βανίλια και 1 κ.σ. λάδι. Κοσκινίζω τμηματικά το αλεύρι και προσθέτω το αλάτι. Ρίχνω και τη δεύτερη κ.σ. το λάδι και δουλεύω το μείγμα καλά με τα χέρια. Η ζύμη που θα προκύψει θα είναι αρκετά στεγνή. Οπότε, προσθέτω με το μάτι 1-2 κ.σ. νερό ή όσο εγώ κρίνω, ώστε το ζυμάρι να αποκτήσει μια υγρασία. Δεν το παρακάνω. Τέλος ρίχνω στο μπολ και τις σταγόνες κουβερτούρας κι ανακατεύω με τα χέρια να πάνε παντού.
Μεταφέρω το ζυμάρι στον πάγκο της κουζίνας μου. Παίρνω μικρά κομμάτια, τα ρολάρω με τις παλάμες και σχηματίζω μικρές μπαλίτσες.
Σε ένα ρηχό αλλά μεγάλο μπολ ρίχνω μπόλικο κορν φλάουρ. Περνάω μία-μία τις μπισκοτο-μπουκίτσες μέσα από τη σκόνη, ώστε να καλυφθούν καλά. Τινάζω να φύγει το περιττό κορν φλάουρ.
Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύω ζωηρά με ένα πιρούνι το αβγό με το παγωμένο νερό. Προσθέτω το αλεύρι και τη ζάχαρη κι ενώνω. Παίρνω μία-μία τις μπισκοτένιες μπαλίτσες και τις καλύπτω με αυτό το μείγμα. Φροντίζω να καλύψει όλη τους την επιφάνεια, ώστε να μην ανοίξει η ζύμη κατά το τηγάνισμα.
Αφήνω το λάδι να κάψει στο τηγάνι και ρίχνω με μια τρυπητή κουτάλα 3-4 μπαλίτσες στο λάδι. Αφήνω για 2', αν χρειαστεί γυρίζω και μόλις πάρουν οι μπουκιές μου ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα, τις αποσύρω κι ανανεώνω με άλλες μπαλίτσες.
Αφήνω τις τηγανισμένες μπάλες να στεγνώσουν σε λαδόχαρτο ή μια πιατέλα.
Σερβίρω τις μπισκοτένιες μπάλες, καλύπτοντάς τες με λιωμένη κουβερτούρα (σε μπεν μαρί) ή γκανάζ και πασπαλίζοντάς τες γενναιόδωρα με άχνη ζάχαρη.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!