Συνταγές για γλυκά

Τούρτα-Κέικ Βανίλιας με κρέμα ζαχαροπλαστικής και στρώσεις γκανάζ

Συνταγή Τούρτα-Κέικ Βανίλιας με κρέμα ζαχαροπλαστικής και στρώσεις γκανάζ

Τούρτα-Κέικ Βανίλιας με κρέμα ζαχαροπλαστικής και στρώσεις γκανάζ

Κατηγορία: Κέικ , Τούρτες-Πάστες

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Δροσερό γλυκό που μοιάζει με τούρτα, όμως είναι φτιαγμένο από αφράτους δίσκους και μπορεί να ονομαστεί επίσης κέικ. Αλλά αν προτιμάτε, μπορείτε από αυτό να φτιάξετε εντυπωσιακές μπουκιές, με πρώτο και δεύτερο όροφο! Με κρέμα ζαχαροπλαστικής και ταράτσα από γκανάζ! Όχι, δώμα δεν έχει.

Υλικά

Διαδικασία

 

για την γκανάζ:

Κόβω την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη ρίχνω σε μια κατσαρόλα, μαζί με την κρέμα γάλακτος. Ζεσταίνω το περιεχόμενο, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα. Αποσύρω από τη φωτιά, κόβω σε φέτες το βούτυρο και το ρίχνω λίγο-λίγο στην γκανάζ. Ανακατεύω ζωηρά να ενσωματωθεί. Τέλος, προσθέτω στο γλάσο μου και το σιρόπι κι ανακατεύω μερικές γύρες να πάει παντού. Μεταφέρω την γκανάζ σε μπολ, τη σκεπάζω με μεμβράνη και φροντίζω να καλύψω καλά την επιφάνεια του γλάσου, πατώντας τη μεμβράνη με τα δάχτυλα, έστω ώστε να μην κάνει κρούστα η κρέμα. Την αφήνω σε θεμοκρασία δωματίου, να κρυώσει τελείως.

για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:

Σε ένα μπολ διαλύω τον κορν φλάουρ μαζί με τη μισή ποσότητα γάλακτος (120ml). Προσθέτω το αβγό και τον κρόκο κι ανακατεύω ζωηρά με πιρούνι ή με το σύρμα, να ομογενοποιηθούν τα υλικά μου. Βάζω μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και χύνω το υπόλοιπο γάλα (120ml) μαζί με την άχνη ζάχαρη. Ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα, να διαλυθεί η σκόνη κι αφήνω το μείγμα να ζεσταθεί. Πριν πάρει βράση, αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω λίγο-λίγο το καυτό γάλα στο μπολ με τα αβγά, ανακατεύοντας διαρκώς. Αφού ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά, χύνω όλο το καυτό γάλα στο μπολ και φέρνω μερικές βόλτες.

Μεταφέρω το μείγμα του μπολ πίσω στην κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και ανακατεύοντας διαρκώς με την κουτάλα περιμένω αρκετά λεπτά να πήξει και να δημιουργηθεί μια κρέμα (θα θυμίζει ρυζόγαλο). Αφού ζεσταθεί καλά η κρέμα ζαχαροπλαστικής και νιώθω αντίσταση όπως γυρίζω το κουτάλι, κατεβάζω από τη φωτιά, μεταφέρω την κρέμα πατισερί σε καθαρό μπολ και προσθέτω το βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια, λίγο-λίγο. Ανακατεύω ζωηρά κι αφού ενσωματωθεί, ρίχνω και το εκχύλισμα της βανίλιας. Ανακατεύω λίγο ακόμα. Σκεπάζω την κρέμα πατισερί με μεμβράνη, καλύπτοντας την επιφάνειά της, έτσι ώστε να μην κάνει πέτσα. Την αφήνω στο ψυγείο να κρυώσει ευχάριστα.

για το κέικ βανίλιας:

 

Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι κι ανακατεύω πρόχειρα με ένα πιρούνι. Σε μια κατσαρόλα κόβω το βούτυρο σε κυβάκια και το αφήνω να λιώσει, περιχύνοντάς το με το γάλα κι ανακατεύοντας απαλά με μια ξύλινη κουτάλα. Στον κάδο του μίξερ και με το σύρμα χτυπάω σε μέτρια ταχύτητα τα ασπράδια, προσθέτοντας λίγο-λίγο τα 125γρ. από την άχνη. Χτυπάω μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία και σφιχτή μαρέγκα. Σε άλλο κάδο και στο μίξερ πάντα, χτυπάω τα κροκάδια αυτή τη φορά, μαζί με τα 100γρ. της άχνης, μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα δύο υλικά και να χάσει την αβγουλίλα του ο κρόκος, που θα πρέπει να είναι κρεμώδης.

Κατεβάζω την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτω στους κρόκους το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύω καλά, ενσωματώνοντας όλα τα υλικά ομοιόμορφα. Προσθέτω και τη βανίλια κι ανακατεύω άλλες 2 γύρες. Τώρα, σβήνω το μίξερ και προσθέτω τμηματικά στον κάδο το αλεύρι, αναδεύοντας με μια σπάτουλα, μέχρι να απορροφηθεί. Παρομοίως ρίχνω σιγά-σιγά στο όλο μείγμα του κέικ την μαρέγκα, αναδεύοντας απαλά με τη σπάτουλα.

Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς είτε μικρά φορμάκια για να φτιάξω κεκάκια ατομικά, είτε μια μεγάλη φόρμα του κέικ (χωρίς τρύπα στο κέντρο). Μεταγγίζω το μείγμα για το κέικ στη φόρμα, κουνώντας ελαφρώς τη φόρμα ώστε να πάει παντού και λειαίνοντας την επιφάνεια με τη σπάτουλα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 14'-18', μέχρι να στεγνώσει καλά το κέικ, να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα στην επιφάνεια κι όταν το πατάω να επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα. Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει λιγάκι.

για τη συναρμολόγηση:

Αφού κρυώσει λιγάκι το κέικ, κόβω τους πάτους με ένα ίσιο μαχαίρι, οριζόντια, σχηματίζοντας όσους δίσκους βγαίνουν, με ένα ικανοποιητικό πάχος. Εναλλακτικά, κι αν δε με νοιάζει να χαραμίσω τη ζύμη, παίρνω μια στρογγυλή κουπ πατ, με ύψος, και σχηματίζω στρογγυλές μπουκιές (πτι φουρ). Βγάζω την κρέμα ζαχαροπλαστικής από το ψυγείο και την ανακατεύω ζωηρά με ένα κουτάλι, να μαλακώσει λίγο. Γεμίζω μια σακούλα με ίσιο κορνέ και καλύπτω τα μονά δισκάκια ή τον έναν μεγάλο πάτο που έχω κόψει. Σκεπάζω με τα υπόλοιπα δισκάκια ή τον μεγάλο δίσκο. Διακοσμώ την κορυφή της τούρτας-κέικ μου με την γκανάζ!

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

 

 

Σχετικές συνταγές

Προφιτερόλ Πολίτικο

αβγά, γάλα, κρέμα γάλακτος, κακάο, αλκοόλ, φιστίκι Αιγίνης, κουβερτούρα

Προφιτερόλ Πολίτικο

Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.

Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!

Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!

ρολό με βατόμουρα

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος

ρολό με βατόμουρα

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!

~

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας. 

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

κακάο, κουβερτούρα, αβγά, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

αβγά, μπισκότα, κακάο, αλκοόλ

Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!

Τούρτα σοκολάτας

μπισκότα, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος, παγωτό

Τούρτα σοκολάτας

Εύκολο γλυκό με το οποίο μπορώ να πειραματιστώ προσθέτονας υλικά ή παραπάνω ζάχαρη εάν το θέλω πιο γλυκό. Προσωπικά, στην κρέμα προσθέτω πάντα και μέλι! Το θεωρώ καθοριστικό!
Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

αβγά, κακάο, λευκή σοκολάτα, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι, τριαντάφυλλο, λικέρ

Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.

~

Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

αβγά, λεμόνι, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

 

 

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος, κάστανα

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

Εάν δε θέλω να φτιάξω μόνος τον πολτό κάστανου, που είναι μπελάς είναι η αλήθεια, μπορώ να αγοράσω κρέμα από το σούπερ μάρκετ, στο ράφι που θα βρω τις μαρμελάδες. (H Bonne Maman είναι εξαιρετική ιδέα!)