Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα , Finger... Dessert! , Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: Top Chef!
Παραδοσιακό γλυκό που το συναντάμε σε πολλά σπίτια στην επαρχία, κατά το Πάσχα.
~
Αν θέλω τα κουλουράκια μου πιο τραγανά, αυξάνω την ποσότητα της μαγειρικής σόδας σε 8γρ., αντί για 5γρ..
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό στη μεσαία σκάλα και για 3' το βούτυρο (τα δύο είδη) με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Προσθέτω ένα-ένα τα αβγά κι ενσωματώνω. Λιώνω στο γάλα την αμμωνία, το μπέικιν και τη σόδα και τα προσθέτω σιγά-σιγά στο μείγμα μου. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά μου, κατεβάζω ταχύτητα στο χημαλό, βάζω τον γάντζο στο μίξερ και ρίχνω τμηματικά το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη βανίλια και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Αφύ σχηματιστεί η ζύμη, την τυλίγω με μεμβράνη και την αφήνω 15' να ξεκουραστεί. Ρολάρω κορδονάκια και πλέκω πλεξούδες ή δίνω ό,τι σχήμα θέλω στα κουλουράκια μου.
Χτυπάω το αβγό σε ένα μπολάκι με ένα πιρουνάκι μέχρι να αφρίσει. Με το πινέλο περνάω τα κουλούρια μου, ώστε να πάρουν χρώμα κατά το ψήσιμο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 15'-20'.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!