Συνταγές για γλυκά

Πασχαλινά κουλούρια

Συνταγή Πασχαλινά κουλούρια

Πασχαλινά κουλούρια

Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα , Finger... Dessert! , Μπισκότα-Κουλουράκια

από το χρήστη: Top Chef!

Παραδοσιακό γλυκό που το συναντάμε σε πολλά σπίτια στην επαρχία, κατά το Πάσχα.

~

Αν θέλω τα κουλουράκια μου πιο τραγανά, αυξάνω την ποσότητα της μαγειρικής σόδας σε 8γρ., αντί για 5γρ..

Υλικά

Διαδικασία

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό στη μεσαία σκάλα και για 3' το βούτυρο (τα δύο είδη) με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Προσθέτω ένα-ένα τα αβγά κι ενσωματώνω. Λιώνω στο γάλα την αμμωνία, το μπέικιν και τη σόδα και τα προσθέτω σιγά-σιγά στο μείγμα μου. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά μου, κατεβάζω ταχύτητα στο χημαλό, βάζω τον γάντζο στο μίξερ και ρίχνω τμηματικά το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη βανίλια και το ξύσμα του πορτοκαλιού.

Αφύ σχηματιστεί η ζύμη, την τυλίγω με μεμβράνη και την αφήνω 15' να ξεκουραστεί. Ρολάρω κορδονάκια και πλέκω πλεξούδες ή δίνω ό,τι σχήμα θέλω στα κουλουράκια μου.

για το άλειμμα:

Χτυπάω το αβγό σε ένα μπολάκι με ένα πιρουνάκι μέχρι να αφρίσει. Με το πινέλο περνάω τα κουλούρια μου, ώστε να πάρουν χρώμα κατά το ψήσιμο.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 15'-20'.

Σχετικές συνταγές

Χειροποίητα Marshmallows

μέντα, αλκοόλ

Χειροποίητα Marshmallows

Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

αβγά, γιαούρτι, αμύγδαλα, πορτοκάλι, ρόδι

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη. 

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

αβγά, φουντούκια, κακάο, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια. 

~

Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

λουκούμια, φύλλο, αβγά, αμύγδαλα, ροδόνερο

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.
ζαχαρωμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού

πορτοκάλι

ζαχαρωμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού

Εναλλακτικά, μπορούμε να κόψουμε σε λεπτές φέτες όλο το πορτοκάλι, φροντίζοντας όμως με το βράσιμο να το ξεπικρίσουμε καλά. Επίσης, αντί για πορτοκάλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λεμόνι. ~ Εάν θέλουμε, μπορούμε να βουτήξουμε τα πορτοκαλένια μπαστουνάκια σε λιωμένη κουβερτούρα αντί να τα περάσουμε από ζάχαρη!
μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας!

κουβερτούρα, ζάχαρη

μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας!

Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!

~

Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα. 

~

Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους

Κουλούρια κανέλας

λάδι, πορτοκάλι

Κουλούρια κανέλας

Τα κουλουράκια τα διατηρώ για 1 μήνα περίπου σε αεροστεγές δοχείο.
Μπισκότα σοκολάτας

αβγά

Μπισκότα σοκολάτας

Διατηρώ τα μπισκότα σε ένα αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα.