Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες , Κέικ
από το χρήστη: glykatzou
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Ο συγκεκριμένος τύπος γλυκού είναι πολύ βολικός. Φτιάχνω το παντεσπάνι, το ψήνω, το χωρίζω σε δύο δίσκους και το γεμίζω με ό,τι κρέμα, μαρμελάδα κτλ. έχω.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν, την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλάτι και το πιιπέρι. Ανακατεύω πρόχειρα. Στον κάδο του μίξερ και στη χαμηλή ταχύτητα χτυπάω το λιωμένο βούτυρο με το γάλα και το σέρυ. Αφού ενωθούν καλά τα υλικά μου, προσθέτω τμηματικά το αλεύρι κι ομογενοποιώ, ζυμώνοντας με τα χέρια.
Βουτυρώνω ελαφρώς κι αλευρώνω μια στρογγυλή φόρμα με σούστα. Μεταφέρω το μείγμα εδώ.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30'-35'. Αφού ψηθεί το παντεσπάνι, το κόβω οριζόντια με ένα ίσιο μαχαίρι δημιουργώντας έτσι δύο πάτους.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά τη μαρμελάδα με το λικέρ. Προτιμώ να χρησιμοποιήσω μαρμελάδες που δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερές, γιατί το σέρυ από μόνο του περιέχει πολλή ζάχαρη.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
Αφού φτιάξω μια ενιαία γέμιση και οι πάτοι μου έχουν κρυώσει, τοποθετώ τον ένα δίσκο σε πιατέλα, τον γεμίζω με τη μαρμελάδα και καλύπτω με τον δεύτερο δίσκο. Επικαλύπτω με πλούσια στρώση σαντιγί. Αν θέλω, μπορώ να καλύψω και τα τοιχώματα του κέικ.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;