Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια , Finger... Dessert! , Διάφορα
από το χρήστη: glykatzou
Τα τουίλ (στα γαλλικά σημαίνει "κεραμίδι") είναι οι γνωστές μας "γλώσσες", οι οποίες γαρνίρνουν συνήθως ευφάνταστα παγωτά. Στη συγκεκριμένη βερσιόν, είναι σοκολατένιες γλώσσες, που το χρώμα τους θυμίζει δίχρωμο κέικ (μαρμπρέ) και με τις οποίες μπορείτε να διακοσμήσετε παγωτά και τούρτες. Ή φυσικά να τις εξαφανίσετε όπως είναι!
Βουτυρώνω ελαφρώς τη λαμαρίνα του φούρνου ή αν έχω, χρησιμοποιώ δύο. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το σύρμα τα ασπράδια, να αφρίσουν και να αρχίσουν να πήζουν. Προσθέτω λίγη-λίγη τη ζάχαρη, να την απορροφήσουν, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία μαρέγκα. Κοσκινίζω τμηματικά το αλεύρι κι αναδεύω με μια σπάτουλα. Προσθέτω και το λιωμένο βούτυρο, το οποίο έχω αφήσει λίγο να πέσει η θερμοκρασία του. Χωρίζω από αυτό το μείγμα 6 κ.σ., τις βάζω σε ένα μπολάκι και το αφήνω στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ ενώνω το κακάο με την κανέλα και ανακατεύω πρόχειρα με ένα πιρούνι, ώστε να μην υπάρχουν γρομπαλάκια στο κακάο. Ενώνω το κακάο με το βασικό μου μείγμα κι ανακατεύω ζωηρά.
Παίρνω με ένα μεγάλο κουτάλι μείγμα και το απλώνω με ένα μαχαίρι στη λαμαρίνα που έχω βουτυρώσει, σχηματίζοντας μικρούς δίσκους κι αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Αφού στρώσω με το μαχαίρι τη δόση στη λαμαρίνα, παίρνω με ένα κουταλάκι λίγο μείγμα από αυτό που έχω κρατήσει στην άκρη και συμπληρώνω πάνω από τα δισκάκια, λειαίνοντας συνάμα κι ανακατεύοντας, σαν ελαφρύ κυματισμό, όπως κάνω με το κέικ μαρμπρέ (δίχρωμο).
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 4', μέχρι να αρχίσουν να πήζουν ελαφρώς. Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα πρέπει να είναι ακόμη εύκαμπτα. Τα ξεκολλάω από τη λαμαρίνα και τα πιέζω ελαφρώς επάνω στον πλάστη ή σε κάποιον άλλο κύλινδρο, ώστε να πάρουν την κλίση. Τα αφήνω να κρυώσουν και να σταθεροποιηθούν.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!