Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Εάν δε θέλω να φτιάξω μόνος τον πολτό κάστανου, που είναι μπελάς είναι η αλήθεια, μπορώ να αγοράσω κρέμα από το σούπερ μάρκετ, στο ράφι που θα βρω τις μαρμελάδες. (H Bonne Maman είναι εξαιρετική ιδέα!)
για το παντεσπάνι:
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο με το αβγό, την κρέμα κάστανο, τη βανίλια και το κονιάκ (προαιρετικά). Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια στρογγυλή φόρμα στρογγυλή με κούμπωμα ή αν δεν έχω, στρώνω λαδόχαρτο στη φόρμα μου. Καλύπτω με τα σαβουαγιάρ τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας και αν θέλω, για περισσότερο άρωμα τα ραντίζω με λίγο ακόμη κονιάκ. Απλώνω από πάνω την κρέμα κάστανο σε γενναία στρώση. Καλύπτω τη φόρμα με μια μεμβράνη κι αφήνω το γλυκό για 5 ώρες στον ψυγείο.
για την κρέμα:
Στο μίξερ χτυπάω τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει. Στο τέλος προσθέτω το σφηνάκι κι αναδεύω με μια σπάτουλα. Βγάζω το γλυκό μου από το ψυγείο και ξεφορμάρω. Μεταφέρω το γλυκό σε πιατέλα και στρώνω μέσα την κρέμα.
για το γλάσο:
Σε ένα μπρίκι ανακατεύω καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν το κακάο με το νερό και τη ζάχαρη. Στρώνω το γλάσο πάνω από την τούρτα και διακοσμώ με τα βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα. Αν δεν έχω, μπορώ να χρησιμοποιήσω έτοιμα μαρόν γλασέ.
Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.
Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!
Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!
Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
~
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας.
Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!
Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.
~
Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.