Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες
από το χρήστη: voula
Αν θέλω μπορώ να γαρνίρω την τούρτα μου με ξύσματα λεμονιού, με φύλλα καλά πλυμένα ή με ροδέλες από τη φλούδα των εσπεριδοειδών!
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο και το μπέικιν πάουντερ. Σε άλλο κάδο χτυπάω τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και ενώνω τα δύο μείγματα με μια σπάτουλα και μικρές κινήσεις, ώστε να μη χαθεί ο όγκος από τη μαρέγκα.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια φόρμα για κέικ (κατά προτίμηση με κούμπωμα) και αδειάζω το μείγμα για το παντεσπάνι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 40'. Αφού ψηθεί το παντεσπάνι, με ένα μαχαίρι χαράζω τα τοιχώματα, ώστε να ξεκολλάει εύκολα κι ανοίγω το κούμπωμα. Αφήνω να κρυώσει.
Βράζω σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη κι ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει αρκετά το σιρόπι μου. Προς το τέλος προσθέτω το λεμόνι για να πάρει άρωμα. Με ένα μαχαίρι μεγάλο χωρίς δόντια κόβω οριζόντια, σε δίσκους το παντεσπάνι μου (βγαίνουν 2-3 δίσκοι). Με ένα πινέλο ή ένα κουτάλι ραντίζω τους πάτους, χωρίς όμως να το παρακάνω. Ίσως περισσέψει σιρόπι. Βάζουμε τον έναν πάτο σε μια πιατέλα και κρατάμε τους δύο άλλους στην άκρη.
Διαλύω στο χυμό του λεμονιού το κορν φλάουρ. Σε μια κατσαρόλα βράζω το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί καλά, προσθέτω το αλεύρι, το ξύσμα, το χυμό του λεμονιού και το κορν φλάουρ. Ανακατεύω καλά μέχρι να σχηματιστεί κρέμα.
Στρώνω μέρος της κρέμας στον πάτο, καλύπτω με τον επόμενο δίσκο κι επαναλαμβάνω με την κρέμα. Τελειώνω με κρέμα.
Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.
Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!
Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!
Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
~
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας.
Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!
Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.
~
Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.