Συνταγές για γλυκά

Τούρτα λεμονιού

Συνταγή Τούρτα λεμονιού

Τούρτα λεμονιού

Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες

από το χρήστη: voula

Αν θέλω μπορώ να γαρνίρω την τούρτα μου με ξύσματα λεμονιού, με φύλλα καλά πλυμένα ή με ροδέλες από τη φλούδα των εσπεριδοειδών!

Υλικά

Διαδικασία

για το παντεσπάνι:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο και το μπέικιν πάουντερ. Σε άλλο κάδο χτυπάω τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και ενώνω τα δύο μείγματα με μια σπάτουλα και μικρές κινήσεις, ώστε να μη χαθεί ο όγκος από τη μαρέγκα. 

Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια φόρμα για κέικ (κατά προτίμηση με κούμπωμα) και αδειάζω το μείγμα για το παντεσπάνι. Ψήνω σε  προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 40'. Αφού ψηθεί το παντεσπάνι, με ένα μαχαίρι χαράζω τα τοιχώματα, ώστε να ξεκολλάει εύκολα κι ανοίγω το κούμπωμα. Αφήνω να κρυώσει.

για το σιρόπι:

Βράζω σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη κι ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει αρκετά το σιρόπι μου. Προς το τέλος προσθέτω το λεμόνι για να πάρει άρωμα. Με ένα μαχαίρι μεγάλο χωρίς δόντια κόβω οριζόντια, σε δίσκους το παντεσπάνι μου (βγαίνουν 2-3 δίσκοι). Με ένα πινέλο ή ένα κουτάλι ραντίζω τους πάτους, χωρίς όμως να το παρακάνω. Ίσως περισσέψει σιρόπι. Βάζουμε τον έναν πάτο σε μια πιατέλα και κρατάμε τους δύο άλλους στην άκρη.

για την κρέμα:

Διαλύω στο χυμό του λεμονιού το κορν φλάουρ. Σε μια κατσαρόλα βράζω το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί καλά, προσθέτω το αλεύρι, το ξύσμα, το χυμό του λεμονιού και το κορν φλάουρ. Ανακατεύω καλά μέχρι να σχηματιστεί κρέμα. 

Στρώνω μέρος της κρέμας στον πάτο, καλύπτω με τον επόμενο δίσκο κι επαναλαμβάνω με την κρέμα. Τελειώνω με κρέμα. 

Σχετικές συνταγές

Προφιτερόλ Πολίτικο

αβγά, γάλα, κρέμα γάλακτος, κακάο, αλκοόλ, φιστίκι Αιγίνης, κουβερτούρα

Προφιτερόλ Πολίτικο

Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.

Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!

Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!

ρολό με βατόμουρα

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος

ρολό με βατόμουρα

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!

~

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας. 

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

κακάο, κουβερτούρα, αβγά, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

αβγά, μπισκότα, κακάο, αλκοόλ

Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!

Τούρτα σοκολάτας

μπισκότα, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος, παγωτό

Τούρτα σοκολάτας

Εύκολο γλυκό με το οποίο μπορώ να πειραματιστώ προσθέτονας υλικά ή παραπάνω ζάχαρη εάν το θέλω πιο γλυκό. Προσωπικά, στην κρέμα προσθέτω πάντα και μέλι! Το θεωρώ καθοριστικό!
Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

αβγά, κακάο, λευκή σοκολάτα, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι, τριαντάφυλλο, λικέρ

Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.

~

Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

αβγά, λεμόνι, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

 

 

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος, κάστανα

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

Εάν δε θέλω να φτιάξω μόνος τον πολτό κάστανου, που είναι μπελάς είναι η αλήθεια, μπορώ να αγοράσω κρέμα από το σούπερ μάρκετ, στο ράφι που θα βρω τις μαρμελάδες. (H Bonne Maman είναι εξαιρετική ιδέα!)