Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού
από το χρήστη: voula
Παραδοσιακό γλυκό, που αξίζει να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε μόνοι μας.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτω τους κρόκους των αβγών έναν-έναν. Ρίχνω λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, κρατώντας στρην άκρη το 1/4 της κούπας. Προσθέτω το μπέικιν πάουντερ και τα αμύγδαλα που πριν έχω θρυμματίσει σε μεσαία κομμάτια στο μπλέντερ. Σε άλλο κάδο χτυπάω ξεχωριστά τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ενώνω τα δύο μείγματα, αναδεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Προς το τέλος ρίχνω τη βανίλια.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί. Αδειάζω μέσα το μείγμα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C για 30'. Μόλις ψηθεί το σάμαλι, σβήνω το φούρνο. βγάζω το γλυκό και με ένα μαχαίρι χαράζω τα τοιχώματα και κόβω σε κομμάτια. Ξαναβάζω στο φούρνο για να παραμείνει ζεστό κοι ετοιμάζω το σιρόπι.
Βράζω το νερό με τη ζάχαρη κι ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να σχηματιστεί ένα λείο σιρόπι. Προς το τέλος ρίχνω και το χυμό λεμονιού. Σιροπιάζω το σάμαλι, διακοσμώ εάν θέλω από πάνω με ένα αμύγδαλο ανά κομμάτι, ανάβω το φούρνο πάλι στους 175° C και ξαναψήνω για 8'.
Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Τους βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τους αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.
~
Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.