Συνταγές για γλυκά

Σάμαλι

Συνταγή Σάμαλι

Σάμαλι

Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού

από το χρήστη: voula

Παραδοσιακό γλυκό, που αξίζει να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε μόνοι μας.

Υλικά

Διαδικασία

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτω τους κρόκους των αβγών έναν-έναν. Ρίχνω λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, κρατώντας στρην άκρη το 1/4 της κούπας. Προσθέτω το μπέικιν πάουντερ και τα αμύγδαλα που πριν έχω θρυμματίσει σε μεσαία κομμάτια στο μπλέντερ. Σε άλλο κάδο χτυπάω ξεχωριστά τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ενώνω τα δύο μείγματα, αναδεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Προς το τέλος ρίχνω τη βανίλια. 

Βουτυρώνω κι αλευρώνω ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί. Αδειάζω μέσα το μείγμα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C για 30'. Μόλις ψηθεί το σάμαλι, σβήνω το φούρνο. βγάζω το γλυκό και με ένα μαχαίρι χαράζω τα τοιχώματα και κόβω σε κομμάτια. Ξαναβάζω στο φούρνο για να παραμείνει ζεστό κοι ετοιμάζω το σιρόπι.

για το σιρόπι:

Βράζω το νερό με τη ζάχαρη κι ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να σχηματιστεί ένα λείο σιρόπι. Προς το τέλος ρίχνω και το χυμό λεμονιού. Σιροπιάζω το σάμαλι, διακοσμώ εάν θέλω από πάνω με ένα αμύγδαλο ανά κομμάτι, ανάβω το φούρνο πάλι στους 175° C και ξαναψήνω για 8'.

 

Σχετικές συνταγές

Ραβανί

γάλα, αβγά, σιμιγδάλι

Ραβανί

tip: Το ραβανί πρέπει να είναι ζεστό και το σιρόπι μου χλιαρό. Αν είναι μικρό το ταψί μου, ρίχνω από πάνω το σιρόπι και μετά κόβω σε κομμάτια. Αν έχω μεγάλο ταψί, μπορώ από την αρχή να χαράξω τα κομμάτια και μετά να σιροπιάσω.
Σάμαλι

σιμιγδάλι, γάλα, μαστίχα, αμύγδαλα, λεμόνι

Σάμαλι

Αν δε θέλω να χρησιμοποιήσω αμύγδαλο για το σάμαλι και θέλω να το διακοσμήσω, μπορώ στο τέλος, όταν κρυώσει, να πασπαλίσω τα κομμάτια του με ινδική καρύδα.
Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

λουκούμια, φύλλο, αβγά, αμύγδαλα, ροδόνερο

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.
Σαραγλί με σοκολάτα και πορτοκάλι

κουβερτούρα, καρύδια, μπισκότα, φύλλο, μέλι, πορτοκάλι

Σαραγλί με σοκολάτα και πορτοκάλι

Όταν ανακατεύω κουβερτούρα χρησιμοποιώ πάντα ξύλινη κουτάλα, αλλιώς μπαίνει μέσα αέρας και θα δημιουργηθούν φουσκάλες.
Κανταΐφι

φύλλο, αμύγδαλα

Κανταΐφι

Στο σιρόπι μου χρησιμοποιώ εκτός από τη ζάχαρη τη γλυκόζη, για να γίνει πιο γυαλιστερό και ρευστό το σιρόπι!

Κλασικότατο Γαλακτομπούρεκο... πιο κλασικό δε γίνεται!

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, φύλλο

Κλασικότατο Γαλακτομπούρεκο... πιο κλασικό δε γίνεται!

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Γαλακτομπούρεκο σε ρολό

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, φύλλο, μέλι, αμύγδαλα

Γαλακτομπούρεκο σε ρολό

Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Τους βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τους αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.

~

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι. 

Μπουγατσένιο... γαλακτομπούρεκο

γάλα, αβγά, φύλλο

Μπουγατσένιο... γαλακτομπούρεκο

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.