Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 25'
Σερβίρει : ...
Ζαχαρονόμος : 3
Δοκιμασμένη : Ναι
Χρόνος αναμονής : 38' (φούρνος)

Σάμαλι

Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού

από το χρήστη: voula

Παραδοσιακό γλυκό, που αξίζει να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε μόνοι μας.
Υλικά

για το σιρόπι:

για διακόσμηση:

ΑνατολίτικαΓλυκά ΤαψιούΠαραδοσιακό ΓλυκόΣάμαλιΣιρόπιΑνατολίτικα Γλυκά

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτω τους κρόκους των αβγών έναν-έναν. Ρίχνω λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, κρατώντας στρην άκρη το 1/4 της κούπας. Προσθέτω το μπέικιν πάουντερ και τα αμύγδαλα που πριν έχω θρυμματίσει σε μεσαία κομμάτια στο μπλέντερ. Σε άλλο κάδο χτυπάω ξεχωριστά τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ενώνω τα δύο μείγματα, αναδεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Προς το τέλος ρίχνω τη βανίλια. 

Βουτυρώνω κι αλευρώνω ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί. Αδειάζω μέσα το μείγμα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C για 30'. Μόλις ψηθεί το σάμαλι, σβήνω το φούρνο. βγάζω το γλυκό και με ένα μαχαίρι χαράζω τα τοιχώματα και κόβω σε κομμάτια. Ξαναβάζω στο φούρνο για να παραμείνει ζεστό κοι ετοιμάζω το σιρόπι.

για το σιρόπι:

Βράζω το νερό με τη ζάχαρη κι ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να σχηματιστεί ένα λείο σιρόπι. Προς το τέλος ρίχνω και το χυμό λεμονιού. Σιροπιάζω το σάμαλι, διακοσμώ εάν θέλω από πάνω με ένα αμύγδαλο ανά κομμάτι, ανάβω το φούρνο πάλι στους 175° C και ξαναψήνω για 8'.

 

Σχετικές συνταγές