Συνταγές για γλυκά

Κέικ μανταρινιού

Συνταγή Κέικ μανταρινιού

Κέικ μανταρινιού

Κατηγορία: Κέικ

από το χρήστη: voula

Εγώ επειδή δεν είχα λικέρ μανταρίνι, το αντικατέστησα με ίδια ποσότητα από χυμό μανταρινιού.

~

Έστυψα τα μανταρίνια, χρησιμοποιώντας κανονικά τον ηλεκτρικό αποχυμωτή, όπως κάνω και με τα πορτοκάλια. Κατόπιν έκλεισα τις φετούλες που δεν στύφτηκαν, μέσα στη φλούδα του μανταρινιού και τις έστυψα με το χέρι. Έτσι γλίτωσα το πολύ πιτσίλισμα.

~

Νόμιζα αρχικά πως θα βγει υπερβολικά γλυκό αυτό το κέικ, όμως τελικά έγινε πολύ αφράτο και γλυκό όσο του έπρεπε. Με το σιρόπι από πάνω, πήρε μια νότα ζάχαρης κι αρώματος εξτρά.

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Πολύ αρωματικό κέικ που θα κάνει το σπίτι μας να μοσχομυρίζει για μέρες!

Υλικά

Διαδικασία

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τη ζάχαρη με το βούτυρο, να ασπρίσει. Προσθέτω ένα-ένα τα αβγά και χτυπάω καλά, να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Κοσκινίζω και προσθέτω το αλεύρι και τέλος, ρίχνω το χυμό, το ξύσμα και το λικέρ. 

Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια φόρμα του κέικ (είτε στρογγυλή είτε μακρόστενη) και μεταφέρω το μείγμα του κέικ. Ψήνω στους 180° C για 40'-45'. Όση ώρα ψήνεται το κέικ, ετοιμάζω το γλάσο μου:

για το γλάσο:

Σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύω όλα τα υλικά μου, βάζοντας λιγάκι νερό με το μάτι, μέχρι να πετύχω την πυκνότητα που θέλω για το σιρόπι μου. Ζεσταίνω ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει λείο και γυαλιστερό το γλάσο μου.

Αφού βγάλω το κέικ από το φούρνο και το αφήσω να κρυώσει λίγο, τρυπάω την επιφάνειά του με οδοντογλυφίδα ή πιρούνι ώστε να τραβήξει καλύτερα το γλάσο και το περιχύνω με το σιρόπι μανταρίνι που είναι ζεστό. Γίνεται απίστευτα νόστιμο και αρωματικό!

Σχετικές συνταγές

Κέικ με σταφίδες

αβγά, σταφίδες

Κέικ με σταφίδες

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της. 

Κέικ Πορτοκάλι

πορτοκάλι, αβγά, αμύγδαλα, μπισκότα, αλκοόλ

Κέικ Πορτοκάλι

Αρωματικό κέικ για όλες τις ώρες. Ελαφρύ για πρωινό, να σου φτιάξει τη διάθεση, εξίσου νόστιμο και μέσα στη μέρα ή με ένα τσάι πριν τον ύπνο!

Κέικ πορτοκαλιού

αβγά, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Κέικ πορτοκαλιού

Ένα ιδιαίτερα αρωματικό κέικ, για τους λάτρεις του πορτοκαλιού. Εάν δε θέλετε το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολύ γλυκό, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης στο σιρόπι!
Κέικ

γάλα, πορτοκάλι, μαχλέπι, αβγά

Κέικ

Αν θέλω να το κάνω σοκολατένιο το κέικ μου, αφαιρώ 40γρ. από το αλεύρι μου και προσθέτω 40γρ. κακάο άγλυκο!

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Κέικ κακάο

κακάο, γάλα, πορτοκάλι, αβγά

Κέικ κακάο

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

αβγά, πορτοκάλι, μαρμελάδα, σταφίδες, αμύγδαλα, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!

Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!

~

Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή. 

Κέικ σοκολάτας με σως καραμέλας

αβγά, γιαούρτι, κακάο, κρέμα γάλακτος

Κέικ σοκολάτας με σως καραμέλας

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

κράνμπερις, αλκοόλ, γάλα, φρούτα, αβγά, λεμόνι, πορτοκάλι, κουκουνάρι, αμύγδαλα

Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;