Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες
από το χρήστη: mbouclas
Κλασική κι αγαπημένη γεύση τούρτας/πάστας.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη με τα αβγά ένα προς ένα, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο και τα προσθέτουμε τμηματικά στο μείγμα μας. Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο κι όταν πέσει λίγο η θερμοκρασία, το ρίχνουμε κι αυτό στον κάδο. Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε μια φόρμα των 22εκ. ή βουτυρώνουμε και στρώνουμε μέσα αντικολλητικό χαρτί, χωρίς να κόψουμε το χαρτί που περισσεύει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 25'. Αφού ψηθεί το παντεσπάνι, το ξεφορμάρουμε και με ένα μαχαίρι χωρίς δόντια το κόβουμε οριζόντια σε 3 φέτες/δίσκους. Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη κι αφού λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε και το κονιάκ. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και το βάζουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί, μαζί με τη ζάχαρη. Σε μπεν μαρί λιώνουμε τις κουβερτούρες. Αφού πέσει λίγο η θερμοκρασία της σοκολάτας, ενσωματώνω την κουβερτούρα με την σαντιγί και προσθέτω και τη βανίλια. Καθαρίζουμε καλά τις φράουλες κι αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Τα 2/3 τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ενώ τις υπόλοιπες τις φυλάμε για τη διακόσμηση της τούρτας.
Σε μια πιατέλα τοποθετούμε τον ένα δίσκο από παντεσπάνι, τον βρέχουμε με το σιροπάκι και τον καλύπτουμε με τη σοκολατένια σαντιγί. Ρίχνουμε μερικές φέτες φράουλας. Καλύπτουμε με τον επόμενο δίσκο από παντεσπάνι. Βρέχουμε με το σιρόπι, καλύπτουμε με σαντιγί και πάλι μοιράζουμε επάνω τις φέτες φράουλας. Τέλος, βάζουμε τον τελευταίο δίσκο, τον ραντίζουμε με το σιρόπι, καλύπτουμε με τη σαντιγί κι επάνω διακοσμούμε με ολόκληρες φράουλες αυτή τη φορά. Εάν θέλουμε, μπορούμε να γαρνίρουμε και με ξύσμα κουβερτούρας ή τρούφες.
Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.
Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!
Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!
Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
~
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας.
Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!
Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.
~
Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.