Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αβγά με τη λευκή ζάχαρη και σιγά-σιγά προσθέτουμε το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, το γιαούρτι, τον καφέ, τη μαύρη ζάχαρη, τη σόδα, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε πολύ καλά και ομογενοποιούμε. Σε ένα μπρίκι λιώνουμε καλά το βούτυρο κι όταν πέσει λίγο η θερμοκρασία του λιωμένου βούτυρου, το προσθέτουμε κι αυτό στα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε λίγο ακόμη και τελευταία προσθέτουμε τη βανίλια.
Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε δύο ορθογώνια ταψιά, διαστάσεων 25x10 ή μία μεγάλη κι αδειάζουμε μέσα το μείγμα για το παντεσπάνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 30'. Αφού ψηθεί το παντεσπάνι είτε το ξεφορμάρουμε εάν έχουμε χρησιμοποιήσει δύο φόρμες και το αφήνουμε να κρυώσει είτε το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε 2 πάτους, εάν έχουμε χρησιμοποιήσει μία φόρμα.
Σε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ρίχνω την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και την κρέμα γάλακτος κι ανακατεύω ζωηρά μέχρι να διαλυθεί η σοκολάτα και να ενωθούν τα δύο υλικά. Γρήγορα προσθέτω και το γάλα, τη ζάχαρη λίγη-λίγη και το κορν φλάουρ. Ανακατεύω λίγο ακόμη και κατεβάζω από τη φωτιά όταν σχηματιστεί μία πηχτή κρέμα. Την μεταγγίζω στο ίδιο ταψί που είχα προηγουμένως το παντεσπάνι, ώστε να προκύψει ίδια διάσταση στην κρέμα ή σε ένα μπολ. Την αφήνω για λίγο να κρυώσει, τη σκεπάζω με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 2-3 ώρες να κρυώσει καλά.
Σε μια πιατέλα τοποθετώ την πρώτη βάση από παντεσπάνι. Κόβω εάν έχω βάλει την κρέμα σε ταψί μία παχιά στρώση με το μαχαίρι και την τοποθετώ επάνω στο παντεσπάνι. Σε αντίθετη περίπτωση κι αν έχω χρησιμοποιήσει μπολ, σκεπάζω το παντεσπάνι με την κρέμα με τη βοήθεια κουταλιού. Βάζω πάνω στην κρέμα το δεύτερο δίσκο από παντεσπάνι και καλύπτω και πάλι με την κρέμα. Εάν σας έχει προκύψει και τρίτος δίσκος από παντεσπάνι, επαναλαμβάνετε, τελειώνοντας με την κρέμα. Εάν σας έχει περισσέψει παντεσπάνι, αλλά όχι ικανή ποσότητα για πάτο, τότε μπορείτε να τον τρίψετε με τα δάχτυλα και να τον πασπαλίσετε στην επιφάνεια της τούρτας σας.
Πριν σερβίρετε τη σοκολατένια τούρτα, παγώστε την καλά στο ψυγείο!
Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.
Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!
Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!
Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
~
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας.
Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!
Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.
~
Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.