Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες
από το χρήστη: Φοίβη
Η τούρτα αυτή ονομάζεται "Ντόμπος" και φέρει το όνομα του Ούγγρου ζαχαροπλάστη που την εμπνεύστηκε το 1885 στη Βουδαπέστη.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα 100γρ. από τη ζάχαρη με τους 6 κρόκους, μέχρι να ασπρίσουν. Σε ξεχωριστό κάδο, χτυπάμε τα υπόλοιπα 20γρ. ζάχαρης με τα ασπράδια, να αφρατέψουν. Ενώνουμε με μια σπάτουλα κι αναδεύοντας απαλά, τα δύο μείγματα και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Σε φύλλο λαδόχαρτου τοποθετούμε ένα τσέρκι διαμέτρου 20εκ. και με τη βοήθειά του σχηματίζουμε δίσκους, τους οποίους γεμίζουμε με το μείγμα που μόλις φτιάξαμε. Όσοι παραπάνω δίσκοι βγουν τόσο το καλύτερο. Το πάχος το επιλέγουμε εμείς. Αυτοί είναι και οι δίσκοι που θα διαμορφώσουν τις στρώσεις από την τούρτα μου. Τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 10'-15', μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Αν ο φούρνος μας δεν ψήνει καλά, τότε είναι προτιμότερο να ψήσουμε τους δίσκους έναν-έναν.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί καλά και να δημιουργηθεί ένα λείο σιρόπι. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους έναν-έναν κι όταν αρχίσουν να ασπρίζουν, προσθέτουμε και το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν ενωθούν καλά τα δύο υλικά, προσθέτω στον κάδο το σιρόπι και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να πάρει όγκο το μείγμα. Σε μπεν μαρί λιώνουμε με προσοχή την κουβερτούρα κι όταν πέσει η θερμοκρασία της και δεν καίει πια, την ενσωματώνουμε στον κάδο.
Σε μια πιατέλα βάζουμε τον ένα δίσκο που ψήσαμε κι από πάνω σκεπάζουμε με μια γενναία στρώση κρέμας. Επαναλαμβάνουμε, υπολογίζοντας πόση κρέμα θα χρησιμοποιήσουμε ανά βάση, ώστε να μας μείνει μέχρι την κορυφή.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και τη ζεσταίνουμε. Αρχικά θα γίνει υγρή και μετά θα αρχίσει να σκουραίνει το χρώμα της και να γίνεται καραμέλα. Προσοχή να μη μας μαυρίσει! Μόλις γίνει η καραμέλα μας, αμέσως τη μεταφέρουμε σε ένα λαδόχαρτο κι αφού πέσει η θερμοκρασία της και σταθεροποιηθεί, τη σπάμε σε κομμάτια με ένα γουδοχέρι. Διακοσμούμε την τούρτα με τα κομμάτια της καραμέλας!
Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.
Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!
Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!
Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
~
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας.
Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!
Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.
~
Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.