Συνταγές για γλυκά

Τούρτα σοκολάτα-καραμέλα

Συνταγή Τούρτα σοκολάτα-καραμέλα

Τούρτα σοκολάτα-καραμέλα

Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες

από το χρήστη: Φοίβη

Η τούρτα αυτή ονομάζεται "Ντόμπος" και φέρει το όνομα του Ούγγρου ζαχαροπλάστη που την εμπνεύστηκε το 1885 στη Βουδαπέστη.

Υλικά

Διαδικασία

για τη βάση:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα 100γρ. από τη ζάχαρη με τους 6 κρόκους, μέχρι να ασπρίσουν. Σε ξεχωριστό κάδο, χτυπάμε τα υπόλοιπα 20γρ. ζάχαρης με τα ασπράδια, να αφρατέψουν. Ενώνουμε με μια σπάτουλα κι αναδεύοντας απαλά, τα δύο μείγματα και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο και το ξύσμα πορτοκαλιού. 

Σε φύλλο λαδόχαρτου τοποθετούμε ένα τσέρκι διαμέτρου 20εκ. και με τη βοήθειά του σχηματίζουμε δίσκους, τους οποίους γεμίζουμε με το μείγμα που μόλις φτιάξαμε. Όσοι παραπάνω δίσκοι βγουν τόσο το καλύτερο. Το πάχος το επιλέγουμε εμείς. Αυτοί είναι και οι δίσκοι που θα διαμορφώσουν τις στρώσεις από την τούρτα μου. Τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 10'-15', μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Αν ο φούρνος μας δεν ψήνει καλά, τότε είναι προτιμότερο να ψήσουμε τους δίσκους έναν-έναν.

για την κρέμα:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί καλά και να δημιουργηθεί ένα λείο σιρόπι. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους έναν-έναν κι όταν αρχίσουν να ασπρίζουν, προσθέτουμε και το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν ενωθούν καλά τα δύο υλικά, προσθέτω στον κάδο το σιρόπι και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να πάρει όγκο το μείγμα. Σε μπεν μαρί λιώνουμε με προσοχή την κουβερτούρα κι όταν πέσει η θερμοκρασία της και δεν καίει πια, την ενσωματώνουμε στον κάδο. 

για τη συναρμολόγηση:

Σε μια πιατέλα βάζουμε τον ένα δίσκο που ψήσαμε κι από πάνω σκεπάζουμε με μια γενναία στρώση κρέμας. Επαναλαμβάνουμε, υπολογίζοντας πόση κρέμα θα χρησιμοποιήσουμε ανά βάση, ώστε να μας μείνει μέχρι την κορυφή. 

για τη διακόσμηση:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και τη ζεσταίνουμε. Αρχικά θα γίνει υγρή και μετά θα αρχίσει να σκουραίνει το χρώμα της και να γίνεται καραμέλα. Προσοχή να μη μας μαυρίσει! Μόλις γίνει η καραμέλα μας, αμέσως τη μεταφέρουμε σε ένα λαδόχαρτο κι αφού πέσει η θερμοκρασία της και σταθεροποιηθεί, τη σπάμε σε κομμάτια με ένα γουδοχέρι. Διακοσμούμε την τούρτα με τα κομμάτια της καραμέλας!

~δοκίμασέ το!~

 

 

Σχετικές συνταγές

Προφιτερόλ Πολίτικο

αβγά, γάλα, κρέμα γάλακτος, κακάο, αλκοόλ, φιστίκι Αιγίνης, κουβερτούρα

Προφιτερόλ Πολίτικο

Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.

Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!

Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!

ρολό με βατόμουρα

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος

ρολό με βατόμουρα

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!

~

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας. 

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

κακάο, κουβερτούρα, αβγά, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

αβγά, μπισκότα, κακάο, αλκοόλ

Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!

Τούρτα σοκολάτας

μπισκότα, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος, παγωτό

Τούρτα σοκολάτας

Εύκολο γλυκό με το οποίο μπορώ να πειραματιστώ προσθέτονας υλικά ή παραπάνω ζάχαρη εάν το θέλω πιο γλυκό. Προσωπικά, στην κρέμα προσθέτω πάντα και μέλι! Το θεωρώ καθοριστικό!
Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

αβγά, κακάο, λευκή σοκολάτα, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι, τριαντάφυλλο, λικέρ

Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.

~

Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

αβγά, λεμόνι, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

 

 

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος, κάστανα

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

Εάν δε θέλω να φτιάξω μόνος τον πολτό κάστανου, που είναι μπελάς είναι η αλήθεια, μπορώ να αγοράσω κρέμα από το σούπερ μάρκετ, στο ράφι που θα βρω τις μαρμελάδες. (H Bonne Maman είναι εξαιρετική ιδέα!)