Συνταγές για γλυκά

Σοκολατίνα... ως το κόκαλο!

Συνταγή Σοκολατίνα... ως το κόκαλο!

Σοκολατίνα... ως το κόκαλο!

Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Εάν από το παντεσπάνι μου προκύψουν 2 πάτοι αντί για 3, δεν πειράζει.

~

Η συγκεκριμένη τούρτα είναι πιο ελαφριά από τις... ανταγωνίστριες, μια και έχει χαμηλής περιεκτικότητας ζωικά λιπαρά. 

Υλικά

Διαδικασία

για το παντεσπάνι: 

Στο μπολ του μίξερ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αβγό, τη σόδα διαλυμένη στο ηλιέλαιο (πρώτα τον αφρό με ένα κουταλάκι και μετά όλο το λάδι), το νερό και τελευταία τη βανίλια. Χτυπάω στη μεσαία ταχύτητα για 5' περίπου. Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια στρογγυλή, ψηλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 22εκ. κι αδειάζω μέσα το μείγμα για παντεσπάνι που μόλις χτύπησα. Με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα, στρώνω καλά το μείγμα ώστε να πάει παντού και να είναι λείο στην επιφάνεια. Εάν δεν έχουμε φόρμα με ψηλά τοιχώματα, τοποθετούμε κάτω από τη φόρμα ένα ταψάκι, ώστε σε περίπτωση που φουσκώσει πολύ το μείγμα και χυθεί, να μη λερώσει το φούρνο μας!

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 35'-40'. Αφού ψηθεί το παντεσπάνι, το περνάω με ένα μαχαίρι γύρω-γύρω, ώστε να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας, την ξεκουμπώνω κι αφήνω να κρυώσει. Αφού κρυώσει, με ένα μεγάλο μαχαίρι και με προσοχή, το χωρίζω σε 3 πάτους!

για τη μους:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος με το κακάο, ανακατεύοντας και χωρίς να τα βράσω. Προσθέτω την κουβερτούρα κι ανακατεύω ζωηρά μέχρι να λιώσει και τέλος, ρίχνω το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, το αλάτι και τη βανίλια. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα ασπράδια ένα-ένα με τη ζάχαρη, την οποία ρίχνω τμηματικά, μέχρι να σχηματιστεί μαρέγκα. Προσθέτω στον κάδο του μίξερ τη σοκολατένια κρέμα που ζέστανα και τώρα έχει κρυώσει κι αναδεύω με μια σπάτουλα. 

για τη συναρμολόγηση:

Έχω κόψει το παντεσπάνι σε 3 πάτους. Τοποθετώ τον έναν πάτο σε μια πιατέλα και γεμίζω με μια στρώση από τη μους. Σκεπάζω με τον δεύτερο πάτο και πάλι, προσθέτω μους. Τέλος, καλύπτω με τον τρίτο πάτο (εάν έχουν βγει 3) και τελειώνω με μους. Επίσης, καλύπτω τα πλαϊνά της τοιχώματα με κρέμα. Βάζω την τούρτα στο ψυγείο για 30', να κρυώσει καλά. 

για τη διακόσμηση:

Αφού έχει κρυώσει η τούρτα, τη βγάζω από το ψυγείο και τη γαρνίρω είτε με μπόλικα τρουφάκια, πολύχρωμα και μη είτε με μαλακή κουβερτούρα, την οποία έχω ξύσει με το ειδικό εργαλείο για σοκολάτα και τυριά! Η σοκολατένια τούρτα διατηρείται στο ψυγείο.

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

Σχετικές συνταγές

Προφιτερόλ Πολίτικο

αβγά, γάλα, κρέμα γάλακτος, κακάο, αλκοόλ, φιστίκι Αιγίνης, κουβερτούρα

Προφιτερόλ Πολίτικο

Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.

Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!

Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!

ρολό με βατόμουρα

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος

ρολό με βατόμουρα

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!

~

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας. 

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

κακάο, κουβερτούρα, αβγά, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

αβγά, μπισκότα, κακάο, αλκοόλ

Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!

Τούρτα σοκολάτας

μπισκότα, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος, παγωτό

Τούρτα σοκολάτας

Εύκολο γλυκό με το οποίο μπορώ να πειραματιστώ προσθέτονας υλικά ή παραπάνω ζάχαρη εάν το θέλω πιο γλυκό. Προσωπικά, στην κρέμα προσθέτω πάντα και μέλι! Το θεωρώ καθοριστικό!
Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

αβγά, κακάο, λευκή σοκολάτα, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι, τριαντάφυλλο, λικέρ

Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.

~

Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

αβγά, λεμόνι, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

 

 

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος, κάστανα

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

Εάν δε θέλω να φτιάξω μόνος τον πολτό κάστανου, που είναι μπελάς είναι η αλήθεια, μπορώ να αγοράσω κρέμα από το σούπερ μάρκετ, στο ράφι που θα βρω τις μαρμελάδες. (H Bonne Maman είναι εξαιρετική ιδέα!)