Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν από το παντεσπάνι μου προκύψουν 2 πάτοι αντί για 3, δεν πειράζει.
~
Η συγκεκριμένη τούρτα είναι πιο ελαφριά από τις... ανταγωνίστριες, μια και έχει χαμηλής περιεκτικότητας ζωικά λιπαρά.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αβγό, τη σόδα διαλυμένη στο ηλιέλαιο (πρώτα τον αφρό με ένα κουταλάκι και μετά όλο το λάδι), το νερό και τελευταία τη βανίλια. Χτυπάω στη μεσαία ταχύτητα για 5' περίπου. Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια στρογγυλή, ψηλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 22εκ. κι αδειάζω μέσα το μείγμα για παντεσπάνι που μόλις χτύπησα. Με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα, στρώνω καλά το μείγμα ώστε να πάει παντού και να είναι λείο στην επιφάνεια. Εάν δεν έχουμε φόρμα με ψηλά τοιχώματα, τοποθετούμε κάτω από τη φόρμα ένα ταψάκι, ώστε σε περίπτωση που φουσκώσει πολύ το μείγμα και χυθεί, να μη λερώσει το φούρνο μας!
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 35'-40'. Αφού ψηθεί το παντεσπάνι, το περνάω με ένα μαχαίρι γύρω-γύρω, ώστε να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας, την ξεκουμπώνω κι αφήνω να κρυώσει. Αφού κρυώσει, με ένα μεγάλο μαχαίρι και με προσοχή, το χωρίζω σε 3 πάτους!
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος με το κακάο, ανακατεύοντας και χωρίς να τα βράσω. Προσθέτω την κουβερτούρα κι ανακατεύω ζωηρά μέχρι να λιώσει και τέλος, ρίχνω το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, το αλάτι και τη βανίλια. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα ασπράδια ένα-ένα με τη ζάχαρη, την οποία ρίχνω τμηματικά, μέχρι να σχηματιστεί μαρέγκα. Προσθέτω στον κάδο του μίξερ τη σοκολατένια κρέμα που ζέστανα και τώρα έχει κρυώσει κι αναδεύω με μια σπάτουλα.
Έχω κόψει το παντεσπάνι σε 3 πάτους. Τοποθετώ τον έναν πάτο σε μια πιατέλα και γεμίζω με μια στρώση από τη μους. Σκεπάζω με τον δεύτερο πάτο και πάλι, προσθέτω μους. Τέλος, καλύπτω με τον τρίτο πάτο (εάν έχουν βγει 3) και τελειώνω με μους. Επίσης, καλύπτω τα πλαϊνά της τοιχώματα με κρέμα. Βάζω την τούρτα στο ψυγείο για 30', να κρυώσει καλά.
Αφού έχει κρυώσει η τούρτα, τη βγάζω από το ψυγείο και τη γαρνίρω είτε με μπόλικα τρουφάκια, πολύχρωμα και μη είτε με μαλακή κουβερτούρα, την οποία έχω ξύσει με το ειδικό εργαλείο για σοκολάτα και τυριά! Η σοκολατένια τούρτα διατηρείται στο ψυγείο.
Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.
Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!
Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!
Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
~
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας.
Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!
Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.
~
Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.