Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Στον κάδο του μίξερ και με το σύρμα χτυπάω τα αβγά διαδοχικά με τη ζάχαρη, μέχρι να σχημτιστεί μια αφράτη κρέμα. Προσθέτω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο και το ξύσμα του λεμονιού. Αναδεύω απαλά με μια σπάτουλα, προσέχοντας να μην χάσει το μείγμα τον όγκο του.
Μεταφέρω το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ που έχω πριν βουτυρώσει ελαφρώς και ψήνω σε προθερασμένο φούρνο στους 240°C για περίπου 20'. Βγάζω το παντεσπάνι από το φούρνο, ανοίγω με προσοχή το έλασμα της φόρμας εάν υπάρχει κι αφού κρυώσει, κόβω το παντεσπάνι σε δίσκους. Δυο ή τρεις, αναλόγως πόσοι βγαίνουν.
Φτιάχνω 1 δόση βασικής κρέμας ζαχαροπλαστικής, σύμφωνα με τις οδηγίες. Πλένω καλά τις φράουλες και τις κόβω σε φετούλες. Ανακατεύω την κρέμα ζαχαροπλαστικής που φτιάξαμε με τις φράουλες.
Παίρνω έτοιμο σιρόπι φράουλας ή το φτιάχνουμε εμείς και το αραιώνω με το μάτι με ελάχιστο νερό. Ραντίζω τους δίσκους από παντεσπάνι που έψησα και τους αφήνω στην άκρη να το απορροφήσουν.
Σε μια πιατέλα τοποθετούμε τον ένα δίσκο και τον γεμίζουμε με την κρέμα. Σκεπάζουμε με τον επόμενο δίσκο και ξαναγεμίζουμε με κρέμα, εφόσον μας έχουν προκύψει 3 δίσκοι. Αλλιώς το τελευταίο κομμάτι θα πρέπει να είναι ο δίσκος από παντεσπάνι.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη σε σαντιγί. Γαρνίρω την επιφάνεια της τούρτας μου με σαντιγί και διακοσμώ με όσες φράουλες θέλω: κομμένες ή ολόκληρες!
Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.
Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!
Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!
Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
~
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας.
Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!
Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.
~
Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.