Συνταγές για γλυκά

Τούρτα σοκολάτα με εσάνς πορτοκαλιού

Συνταγή Τούρτα σοκολάτα με εσάνς πορτοκαλιού

Τούρτα σοκολάτα με εσάνς πορτοκαλιού

Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες

από το χρήστη: Φοίβη

Δε χρειάζεται να ανησυχώ: εάν η μεμβράνη που χρησιμοποιώ είναι καλής μάρκας, τότε δεν έχει κίνδυνο να καεί.
~
Όταν αφαιρώ τη μεμβράνη με τα όσπρια από τη ζύμη, στο πρώτο κομμάτι του ψησίματος, προσέχω πώς σηκώνω τη μεμβράνη, ώστε να μην πέσει κάποιο κομμάτι οσπρίου, γιατί είναι πολύ σκληρό.

Υλικά

Διαδικασία

για τη ζύμη σαμπλέ:

Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζω το αλεύρι, το κακάο και προσθέτω την άχνη ζάχαρη. Ρίχνω μέσα το βούτυρο, το οποίο έχω μόλις βγάλει από το ψυγείο και κόψει σε κυβάκια με το ψαλίδι κουζίνας και τέλος, το αβγό. Χτυπάω όλα τα υλικά πολύ καλά, μέχρι να σχημτιστεί μια ζύμη. Σκεπάζω το μπολ με μια μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30'.

Απλώνω τη ζύμη σε μια ταρτιέρα. Τοποθετώ στο εσωτερικό ένα φύλλο μεμβράνης, το οποίο γεμίζω με ρύζι β'διαλογής ή φασόλια, ώστε να μη φουσκώσει η ζύμη όταν τη βάλω στο φούρνο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15'. Αφαιρώ τη μεμβράνη, φυλάω το ρύζι ή τα φασόλια για την επόμενη φορά και ξαναψήνω τη ζύμη σαμπλέ για άλλα 15'.

για την γκανάζ:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω την κουβερτούρα μαζί με την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα. Στο τέλος, προσθέτω το μέλι και το ξύσμα κι ανακατεύω άλλη μια γύρα.
 

για τη συναρμολόγηση:

Γεμίζω τη ζύμη σαμπλέ με χειροποίητη ή αγοραστή μαρμελάδα ό,τι γεύσης θέλω κι από πάνω περιχύνω με την γκανάζ! Γρήγορα ψυγείο για να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα, πριν τη διακοσμήσω, αν θέλω, με πολύχρωμο, σοκολατένιο σκουληκάκι (τρουφάκια).
 

~δοκίμασέ το!~

 

Σχετικές συνταγές

Προφιτερόλ Πολίτικο

αβγά, γάλα, κρέμα γάλακτος, κακάο, αλκοόλ, φιστίκι Αιγίνης, κουβερτούρα

Προφιτερόλ Πολίτικο

Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.

Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!

Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!

ρολό με βατόμουρα

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος

ρολό με βατόμουρα

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!

~

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας. 

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

κακάο, κουβερτούρα, αβγά, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

αβγά, μπισκότα, κακάο, αλκοόλ

Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!

Τούρτα σοκολάτας

μπισκότα, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος, παγωτό

Τούρτα σοκολάτας

Εύκολο γλυκό με το οποίο μπορώ να πειραματιστώ προσθέτονας υλικά ή παραπάνω ζάχαρη εάν το θέλω πιο γλυκό. Προσωπικά, στην κρέμα προσθέτω πάντα και μέλι! Το θεωρώ καθοριστικό!
Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

αβγά, κακάο, λευκή σοκολάτα, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι, τριαντάφυλλο, λικέρ

Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.

~

Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

αβγά, λεμόνι, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

 

 

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος, κάστανα

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

Εάν δε θέλω να φτιάξω μόνος τον πολτό κάστανου, που είναι μπελάς είναι η αλήθεια, μπορώ να αγοράσω κρέμα από το σούπερ μάρκετ, στο ράφι που θα βρω τις μαρμελάδες. (H Bonne Maman είναι εξαιρετική ιδέα!)