Συνταγές για γλυκά

Τσουρεκάκια με γλυκό του κουταλιού κι αμύγδαλα

Συνταγή Τσουρεκάκια με γλυκό του κουταλιού κι αμύγδαλα

Τσουρεκάκια με γλυκό του κουταλιού κι αμύγδαλα

Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα , Finger... Dessert! , Διάφορα

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Εάν δεν έχουμε φορμάκια για τα ατομικά τσουρέκια, μπορούμε να τους δώσουμε ένα πιο "σφιχτό" σχήμα, όπως π.χ. σπιράλ, ώστε να μην "ανοίξουν" τόσο κατά το ψήσιμο.

Υλικά

Διαδικασία

Στο μπλέντερ χτυπάω καλά την αμυγδαλόψιχα, να γίνει τρίμματα, αλλά όχι σκόνη. Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, την ξερή μαγιά, τη ζάχαρη, την αμυγδαλόψιχα και το γλυκό του κουταλιού, προσέχοντας να μην πάρω με το κουτάλι μου πολλή μαρμελάδα, αλλά το φρούτο. Εγώ προτίμησα γλυκό του κουταλιού μανταρίνι, αλλά φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι γεύση θέλετε. Εάν επιλέξετε ένα γλυκό του κουταλιού που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια φρούτου, καλό είναι να τα κόψετε σε μικρότερα πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το γάλα, το βούτυρο και τα αβγά, τα οποία ρίχνω διαδοχικά. Αφού ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μου, ενώνω τα δύο μείγματα, τα μεταφέρω στον κάδο του μίξερ και τα δουλεύω με το χέρι, να σχηματιστεί μια καλή ζύμη. Εάν δούμε ότι η ζύμη έχει τραβήξει υγρασία και κολλάει στο χέρι μας, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Οπότε αυτό το βλέπουμε με το μάτι.

Σκεπάζω τον κάδο με μια μεμβράνη ή πετσέτα και τον αφήνω είτε μέσα στο σβηστό φούρνο είτε σε αναμμένο καλοριφέρ για 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης. 

Δουλεύω ξανά τη ζύμη με τα χέρια για λίγα λεπτά, φτιάχνοντας ατομικά τσουρέκια και δίνοντάς τους το σχήμα που θέλω. Εάν έχω φόρμα ή φορμάκια για μπράουνις/μάφινς, τοποθετώ τα τσουρεκάκια μέσα, ώστε να μη χάσουν το σχήμα τους. Εάν όχι, απλώς τα πλάθω τώρα κι όταν έρθει η ώρα να τα ψήσω, τους δίνω ξανά σχήμα. Απλώς, θα ανοίξουν λίγο. Αφού λοιπόν δουλέψω ξανά τη ζύμη και τη μορφοποιήσω, την αφήνω λίγο ακόμη να φουσκώσει ξανά. 

Χτυπάω σε ένα μπολάκι το αβγό. Δίνω το τελικό σχήμα που θέλω στα τσουρεκάκια, τα αλείφω και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25'.

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

 

Σχετικές συνταγές

Ζάχαρη με άρωμα βανίλια

Ζάχαρη με άρωμα βανίλια

Ακόμη και η ζάχαρη σηκώνει παραλλαγές... Αρκεί να τολμάμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.
Χειροποίητα Marshmallows

μέντα, αλκοόλ

Χειροποίητα Marshmallows

Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...

Τριανταφυλλένια... Ζάχαρη!

τριαντάφυλλο

Τριανταφυλλένια... Ζάχαρη!

Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!

~

Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

αβγά, γιαούρτι, αμύγδαλα, πορτοκάλι, ρόδι

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη. 

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

αβγά, φουντούκια, κακάο, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια. 

~

Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

λουκούμια, φύλλο, αβγά, αμύγδαλα, ροδόνερο

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.
Αρωματισμένο βούτυρο με ροδοπέταλα

τριαντάφυλλο

Αρωματισμένο βούτυρο με ροδοπέταλα

Είναι ευχάριστο να πλουτίζουμε τη ζωή και την καθημερινότητά μας με αρώματα και γεύσεις διαφορετικές.
Λουκουμάδες

μέλι

Λουκουμάδες

Εάν θέλω να δημιουργήσω το αίσθημα της έκπληξης στους καλεσμένους μου, μπορώ το σιρόπι ή τη σαντιγί που θα φτιάξω να την περάσω σε ένα κορνέ ή μια πλαστική σύριγγα και να γεμίσω από το κάτω μέρος τους λουκουμάδες!