Συνταγές για γλυκά

Τσουρεκάκια με γλάσο βανίλιας

Συνταγή Τσουρεκάκια με γλάσο βανίλιας

Τσουρεκάκια με γλάσο βανίλιας

Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα , Finger... Dessert! , Διάφορα

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Το ζύμωμα είναι πάντοτε μπελαλίδικη διαδικασία, που όμως αξίζει. ~ Η συγκεκριμένη είναι μια καλή ιδέα για πρωινό!

Υλικά

Διαδικασία

Χύνω από το γάλα μου 1/2 κούπα σε ένα μπολ και προσθέτω 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και τη μαγιά. Την αφήνω για περίπου 10' να λιώσει. Στον κάδο του μίξερ ρίχνω την 1 κούπα ζάχαρη και τα αβγά διαδοχικά και χτυπάω μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτω σιγά-σιγά το μαγιά που έχει διαλυθεί, το υπόλοιπο γάλα (1 1/2 κούπα), το βούτυρο, το μαχλέπι, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το κάρδαμο. Ανακατεύω και ρίχνω τέλος το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τμηματικά. Δουλεύω το μείγμα με τα χέρια κι αν δω ότι η ζύμη δεν είναι τόσο στερεή, προσθέτω λίγο ακόμη αλεύρι.

Αφού ετοιμάσω τη ζύμη μου, την ξαναρίχνω στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ, τη σκεπάζω με μια μεμβράνη ή πετσέτα και την αφήνω για 2 ώρες στο θάλαμο του φούρνου ή κοντά σε αναμμένο καλοριφέρ, να διπλασιάσει τον όγκο της.

Όταν ετοιμαστεί η ζύμη, την ξαναζυμώνω με τα χέρια και τη χωρίζω σε 8 κομμάτια. Τα αφήνω να σταθούν για 20' και τους δίνω το σχήμα που θέλω. Μπορεί να είναι πλεξούδες (σαν τσουρέκι) ή σπιράλ (σαν Danish) ή απλώς στρογγυλό (σαν καρβέλι). Τα αφήνω και πάλι στον πάγκο της κουζίνας μου για 30', να φουσκώσουν. 

για το άλειμμα:

Σε ένα μπολάκι χτυπάω πρόχειρα με ένα πιρούνι το αβγό. Αλείφω με αυτό την επιφάνεια από τα τσουρεκάκια μου. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40'.

για το γλάσο:

Ρίχνω την άχνη ζάχαρη σε ένα μπολάκι, στάζω λίγο νερό, προσθέτω την βανίλια κι ανακατεύω καλά, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα. Είναι προτιμότερο να στάξουμε λίγες σταγόνες νερό στην αρχή κι αν χρειαστεί να προσθέσουμε.

για το πασπάλισμα:

 

Καβουρδίζω τα αμύγδαλα, τα οποία έχω προηγουμένως χοντροκόψει στο μπλέντερ, βάζοντάς τα σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο κι αφήνοντάς τα για 7'-10', σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200° C. 

Όταν ψηθεί το γλυκό μου, απλώνω στην επιφάνεια το γλάσσο της βανίλιας κι από πάνω προσθέτω τα καβουρδισμένα αμύγδαλα!
 

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

 

Σχετικές συνταγές

Ζάχαρη με άρωμα βανίλια

Ζάχαρη με άρωμα βανίλια

Ακόμη και η ζάχαρη σηκώνει παραλλαγές... Αρκεί να τολμάμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.
Χειροποίητα Marshmallows

μέντα, αλκοόλ

Χειροποίητα Marshmallows

Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...

Τριανταφυλλένια... Ζάχαρη!

τριαντάφυλλο

Τριανταφυλλένια... Ζάχαρη!

Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!

~

Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

αβγά, γιαούρτι, αμύγδαλα, πορτοκάλι, ρόδι

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη. 

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

αβγά, φουντούκια, κακάο, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια. 

~

Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

λουκούμια, φύλλο, αβγά, αμύγδαλα, ροδόνερο

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.
Αρωματισμένο βούτυρο με ροδοπέταλα

τριαντάφυλλο

Αρωματισμένο βούτυρο με ροδοπέταλα

Είναι ευχάριστο να πλουτίζουμε τη ζωή και την καθημερινότητά μας με αρώματα και γεύσεις διαφορετικές.
Λουκουμάδες

μέλι

Λουκουμάδες

Εάν θέλω να δημιουργήσω το αίσθημα της έκπληξης στους καλεσμένους μου, μπορώ το σιρόπι ή τη σαντιγί που θα φτιάξω να την περάσω σε ένα κορνέ ή μια πλαστική σύριγγα και να γεμίσω από το κάτω μέρος τους λουκουμάδες!