Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια , Finger... Dessert!
από το χρήστη: Φοίβη
Μπισκότα με ζύμη σφολιάτας, γαλλικής έμπνευσης, που μπορεί κανείς να φτιάξει είτε με τον κλασικό τρόπο, είτε με κανέλα, σοκολάτα, αλλά ακόμη και αλμυρή εκδοχή. ~ Στο σχήμα τους μοιάζουν πολύ με πεταλούδα.
Πασπαλίζω τον πάγκο της κουζίνας μου με λίγη κρυσταλλική (κοινή) ζάχαρη. Στρώνω επάνω το φύλλο της σφολιάτας, το αναποδογυρίζω και το πατάω με τον πλάστη, ώστε να κολλήσει καλά η ζάχαρη στο κάτω μέρος. Αρχίζω να διπλώνω τις δύο μακρύτερες πλευρές της ζύμης προς τα μέσα, σα φάκελο. Πασπαλίζω με ζάχαρη και ξαναδιπλώνω τις δύο πλευρές και πάλι προς το κέντρο.
Τοποθετώ τη ζύμη μου σε μια λαμαρίνα ή ένα δίσκο και την αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα, να κρυώσει καλά. Με ένα μαχαίρι κόβω σε φέτες τη ζύμη. Με ένα πινέλο, περνάω τις δύο επίπεδες επιφάνειες με λίγο νεράκι και ρολάρω τα άψητα παλμιέ μου μέσα σε ζάχαρη. Τα τοποθετώ σε ένα δίσκο ή σε λαδόχαρτο, με λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί θα ανοίξουν, πάνω στη λαμαρίνα.
Ψήνω τα παλμιέ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10'. Τραβάω το δίσκο, αναποδογυρίζω τα γλυκάκια μου και τα ψήνω κι από την άλλη πλευρά, για ακόμη 10'.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!