Κατηγορία: Διάφορα , Βασικές Ζύμες , Gourmet Επιδόρπιο , Finger... Dessert!
από το χρήστη: glykatzou
Τα γαλλικά ψωμάκια που γλυκίζουν στη γεύση, είναι τώρα μια εύκολη υπόθεση που μπορεί να φτιάξει ο καθένας στην κουζίνα του!
Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι κι ανακατεύω, να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μου. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το γάλα με τα αβγά κι αφού ενωθούν τα υλικά μου, ρίχνω το μείγμα στο αλεύρι. Αλλάζω το εξάρτημα και με τον γάντζο πλέον ανακατεύω πολύ καλά. Προς το τέλος προσθέτω και το βούτυρο. Ξαναζυμώνω.
Σκεπάζω τον κάδο με μια μεμβράνη κι αφήνω το ζυμάρι για 30' στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Πασπαλίζω τον πάγκο της κουζίνας μου με λίγο αλεύρι και δουλεύω επάνω τη ζύμη. Τη χωρίζω σε μικρά μπριός και τα αφήνω να ξεκουραστούν σε θερμοκρασία δωματίου αυτή τη φορά για άλλα 10'-15'.
Περνάω τα ατομικά μου μπριός σε φορμάκια ή αν δεν έχω, μπορώ να στρώσω ένα φύλλο λαδόχαρτου σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, να τοποθετήσω εκεί τη ζύμη μου και να τη χαράξω σε όσα κομμάτια θέλω.
Χτυπάω σε ένα μπολάκι πρόχειρα με ένα πιρούνι τον κρόκο με το γάλα και με το πινέλο αλείφω την επιφάνεια του μπριός. Πασπαλίζω το γλυκό ψωμάκι μου με τη ζάχαρη και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20'.~
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!