Κατηγορία: Σοκολατάκια , Finger... Dessert!
από το χρήστη: Φοίβη
Μπελαλίδικη διαδικασία μεν, αξιολάτρευτο και πολύ εθιστικό το αποτέλεσμα δε. Για μια φορά το χρόνο και για ιδιαίτερη περίπτωση, αξίζει.
Βάζω σε ένα μπολάκι τα φουντούκια και με τα χέρια τρίβω και αφαιρώ τη φλούδα τους. Σε αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα ρίχνω την ψιλή ζάχαρη με τις κουταλιές του νερού. Ανακατεύω συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και ζεσταίνω μέχρι να σχηματιστεί μια ξανθή καραμέλα. Προσέχω να μην παραψήσω, γιατί θα πικρίσει. Όταν πάρει χρυσαφί χρώμα η καραμέλα μου, προσθέτω στο τηγάνι τα ολόκληρα φουντούκια και τα αφήνω για 1'. Κατεβάζω από τη φωτιά.
Αλείφω ένα ορθογώνιο ταψί με λίγο ελαιόλαδο και χύνω μέσα προσεκτικά την καραμέλα με τα φουντούκια. Προσέχω γιατί καίει πολύ. Απλώνω ομοιόμορφα με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή σπάτουλας και τα αφήνω για 30' να κοκαλώσουν. Σπάω την καραμέλα σε κομμάτια και τα βάζω στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος με την κουβερτούρα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτω αφού ενώσω καλά τα δύο υλικά την τριμμένη καραμέλα κι ανακατεύω. Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπολ, το σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για 30' ή 1 ώρα.
Αφού κρυώσει καλά το μείγμα για τις τρούφες, το βγάζω από το ψυγείο και χρησιμοποιώντας τα χέρια μου ή δυο κουτάλια, όπως με βολεύει, δίνω στρογγυλό σχήμα στις μπουκίτσες μου.
Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα. Αφού έχω σχηματίσει τις μπαλίτσες, τις βουτάω με μια κουτάλα ή οδοντογλυφίδα στην κουβερτούρα και τις αφήνω σε πιατέλα, σχάρα ή κηρόχαρτο να κρυώσουν και να δέσουν.
Αν θέλω πασπαλίζω τα τρουφάκια με άχνη ζάχαρη, άγλυκο κακάο ή σοκολατένιο σκουληκάκι.
(συνταγή από τον Jamie Oliver)
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!