Συνταγές για γλυκά

Κέικ καρότου - αν δεν το 'χεις δοκιμάσει...

Συνταγή Κέικ καρότου - αν δεν το 'χεις δοκιμάσει...

Κέικ καρότου - αν δεν το 'χεις δοκιμάσει...

Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες , Κέικ , Gourmet Επιδόρπιο

από το χρήστη: Φοίβη

Δύσκολο γλυκό που έχει πολλά συστατικά κι απαιτεί μεγάλη υπομονή. Αν θέλετε μπορείτε να αφαιρέσετε όποιο από τα προαιρετικά υλικά δεν σας αρέσει. ~ Τρώγετε και χωρίς να το αφήσετε στο ψυγείο για 1 μέρα. Όμως τελικά είναι πολύ πιο νόστιμο παγωμένο!

Υλικά

Διαδικασία

για το κέικ:

Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς είτε δυο ορθογώνιες φόρμες (20x10) είτε δυο στρογγυλές φόρμες των 20εκ. έκαστη. Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς μου και τους χοντροκόβω στο μπλέντερ.

Σε μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ ενώνω το χοντρό ξύσμα από τα καρότα, την καρύδα, τα καρύδια πεκάν, τα φουντούκια και τα αποξηραμένα κράνμπερις. Ό,τι δεν έχω ή δε μου πάει γευστικά, το αφήνω στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το ηλιέλαιο κατά προτίμηση (ή ό,τι άλλο λάδι έχω) με τη ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτω το γιαούρτι, χτυπάω, και τέλος τα αβγά ένα-ένα, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.

Προσθέτω στον κάδο το μείγμα με το αλεύρι λίγο-λίγο κι ανακατεύω με κυκλικές κινήσεις. Προσθέτω και το μείγμα με το καρότο κι αναδεύω με μια σπάτουλα.

Μοιράζω την κρέμα που έχει δημιουργηθεί στις δύο φόρμες. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 30'-45', έως ότου τα κέικ μου φουσκώσουν κι αρχίσουν να ξεκολλάνε από τα τοιχώματα. Όταν βυθίζω ένα στεγνό μαχαίρι στη σάρκα του κέικ, θα πρέπει να βγαίνει καθαρό και χωρίς τρίμματα. Τότε έχει ψηθεί το γλυκό μου.

Αφήνω τα κέικ να κρυώσουν τελείως ή αν δε θέλω να περιμένω, τα τυλίγω με μεμβράνη γύρω από τη φόρμα και τα αφήνω στην κατάψυξη 15'-30'.

για την επικάλυψη:

Όση ώρα παγώνει το κέικ μου, φτιάχνω την επικάλυψη. Αν θέλω μεγαλύτερη ποσότητα επικάλυψης, φτιάχνω τη διπλάσια ποσότητα. Σε ένα μπολ ενώνω την άχνη ζάχαρη με το κρεμώδες τυρί της επιλογής μου και το βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια.  Ανακατεύω ζωηρά ή χρησιμοποιώ το μίξερ χειρός, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Βγάζω το κέικ από την κατάψυξη. Με μια ίσια, μεγάλη σπάτουλα καλύπτω τα τοιχώματα και την επιφάνεια του κέικ, φροντίζοντας να καλύψω όλο το γλυκό μου.

Το τυλίγω με μια μεμβράνη, γύρω από τη φόρμα του και το κλείνω καλά. Το αφήνω στο ψυγείο για 1 μέρα. Ή αν δεν αντέχω να περιμένω τόσο, 1 βράδυ. Ενώνω τους δύο πάτους από το κέικ και σερβίρω.

~δοκίμασέ το~!

Σχετικές συνταγές

Κέικ με σταφίδες

αβγά, σταφίδες

Κέικ με σταφίδες

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της. 

Κέικ Πορτοκάλι

πορτοκάλι, αβγά, αμύγδαλα, μπισκότα, αλκοόλ

Κέικ Πορτοκάλι

Αρωματικό κέικ για όλες τις ώρες. Ελαφρύ για πρωινό, να σου φτιάξει τη διάθεση, εξίσου νόστιμο και μέσα στη μέρα ή με ένα τσάι πριν τον ύπνο!

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

τυρί, αβγά, κρέμα γάλακτος, λεμόνι, φρούτα

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

Αν δε σκοπεύω να σερβίρω αμέσως το cheesecake μου, μπορώ να το σκεπάσω με μεμβράνη (χωρίς την επικάλυψη και τη διακόσμηση φυσικά) και να το αποθηκεύσω στο ψυγείο μου μέχρι 5 μέρες.
Κέικ πορτοκαλιού

αβγά, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Κέικ πορτοκαλιού

Ένα ιδιαίτερα αρωματικό κέικ, για τους λάτρεις του πορτοκαλιού. Εάν δε θέλετε το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολύ γλυκό, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης στο σιρόπι!
Κέικ

γάλα, πορτοκάλι, μαχλέπι, αβγά

Κέικ

Αν θέλω να το κάνω σοκολατένιο το κέικ μου, αφαιρώ 40γρ. από το αλεύρι μου και προσθέτω 40γρ. κακάο άγλυκο!

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Κέικ κακάο

κακάο, γάλα, πορτοκάλι, αβγά

Κέικ κακάο

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

αβγά, πορτοκάλι, μαρμελάδα, σταφίδες, αμύγδαλα, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!

Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!

~

Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή. 

Κέικ σοκολάτας με σως καραμέλας

αβγά, γιαούρτι, κακάο, κρέμα γάλακτος

Κέικ σοκολάτας με σως καραμέλας

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.