Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες , Κέικ , Gourmet Επιδόρπιο
από το χρήστη: Φοίβη
Δύσκολο γλυκό που έχει πολλά συστατικά κι απαιτεί μεγάλη υπομονή. Αν θέλετε μπορείτε να αφαιρέσετε όποιο από τα προαιρετικά υλικά δεν σας αρέσει. ~ Τρώγετε και χωρίς να το αφήσετε στο ψυγείο για 1 μέρα. Όμως τελικά είναι πολύ πιο νόστιμο παγωμένο!
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς είτε δυο ορθογώνιες φόρμες (20x10) είτε δυο στρογγυλές φόρμες των 20εκ. έκαστη. Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς μου και τους χοντροκόβω στο μπλέντερ.
Σε μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ ενώνω το χοντρό ξύσμα από τα καρότα, την καρύδα, τα καρύδια πεκάν, τα φουντούκια και τα αποξηραμένα κράνμπερις. Ό,τι δεν έχω ή δε μου πάει γευστικά, το αφήνω στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το ηλιέλαιο κατά προτίμηση (ή ό,τι άλλο λάδι έχω) με τη ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτω το γιαούρτι, χτυπάω, και τέλος τα αβγά ένα-ένα, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
Προσθέτω στον κάδο το μείγμα με το αλεύρι λίγο-λίγο κι ανακατεύω με κυκλικές κινήσεις. Προσθέτω και το μείγμα με το καρότο κι αναδεύω με μια σπάτουλα.
Μοιράζω την κρέμα που έχει δημιουργηθεί στις δύο φόρμες. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 30'-45', έως ότου τα κέικ μου φουσκώσουν κι αρχίσουν να ξεκολλάνε από τα τοιχώματα. Όταν βυθίζω ένα στεγνό μαχαίρι στη σάρκα του κέικ, θα πρέπει να βγαίνει καθαρό και χωρίς τρίμματα. Τότε έχει ψηθεί το γλυκό μου.
Αφήνω τα κέικ να κρυώσουν τελείως ή αν δε θέλω να περιμένω, τα τυλίγω με μεμβράνη γύρω από τη φόρμα και τα αφήνω στην κατάψυξη 15'-30'.
Όση ώρα παγώνει το κέικ μου, φτιάχνω την επικάλυψη. Αν θέλω μεγαλύτερη ποσότητα επικάλυψης, φτιάχνω τη διπλάσια ποσότητα. Σε ένα μπολ ενώνω την άχνη ζάχαρη με το κρεμώδες τυρί της επιλογής μου και το βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια. Ανακατεύω ζωηρά ή χρησιμοποιώ το μίξερ χειρός, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Βγάζω το κέικ από την κατάψυξη. Με μια ίσια, μεγάλη σπάτουλα καλύπτω τα τοιχώματα και την επιφάνεια του κέικ, φροντίζοντας να καλύψω όλο το γλυκό μου.
Το τυλίγω με μια μεμβράνη, γύρω από τη φόρμα του και το κλείνω καλά. Το αφήνω στο ψυγείο για 1 μέρα. Ή αν δεν αντέχω να περιμένω τόσο, 1 βράδυ. Ενώνω τους δύο πάτους από το κέικ και σερβίρω.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.