Κατηγορία: Gourmet Επιδόρπιο , Finger... Dessert! , Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: Φοίβη
Γρήγορα κι εύκολα μπισκοτάκια με την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμα από καρύδα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο (ολικής αλέσεως ή για όλες τις χρήσεις) μαζί με το βούτυρο, το οποίο θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένα σε κυβάκια. Δουλεύω το μείγμα με το χέρι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που θα διαλύετε σε γρομπαλάκια.
Προσθέτω στο μπολ τη ζάχαρη τμηματικά, την τριμμένη καρύδα, το γάλα (μπορώ να χρησιμοποιήσω και κανονικό) και προαιρετικά το σιρόπι καρύδας και το ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής. Το χρώμα είναι για να δώσει αγιοβαλεντιάτικο χρώμα στα μπισκοτάκια μας. Το μείγμα μας θα πρέπει να είναι μια μαλακή ζύμη.
Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο της κουζίνας μας κι ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε μέτριο πάχος. Με κουπ πατ σε σχήμα καρδιάς ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε (ή ακόμη και με το πάνω μέρος από ένα ποτήρι), σχεδιάζουμε τα μπισκοτάκια μας. Τα αραδιάζουμε πάνω σε ένα ταψί ή στη λαμαρίνα του φούρνου μας, αφού πρώτα στρώσουμε λαδόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 14'-17', μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν κι ετοιμάζουμε την επικάλυψη.
Σε ένα μπολάκι ή μια κούπα ενώνω τη ζάχαρη με το γάλα κι ανακατεύω ζωηρά μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Μπορώ να φτιάξω αυτοσχέδιο κορνέ, τυλίγοντας ένα μικρό κομμάτι από αντικολλητικό χαρτί. Το γεμίζω με το γλάσο και κάνω σχεδιάκια πάνω στο μπσικότο. Εναλλακτικά, με ένα πινελάκι ή με ένα κουτάλι περνάω τα μπισκοτάκια μου και τα ζαχαρώνω.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!