Συνταγές για γλυκά

Μπουκίτσες που συνοδεύουν το τσάι εκ... Ρωσίας

Συνταγή Μπουκίτσες που συνοδεύουν το τσάι εκ... Ρωσίας

Μπουκίτσες που συνοδεύουν το τσάι εκ... Ρωσίας

Κατηγορία: Gourmet Επιδόρπιο , Finger... Dessert! , Μπισκότα-Κουλουράκια

από το χρήστη: Φοίβη

Παραδοσιακή συνταγή εκ Ρωσίας, που τη συναντάμε όμως και σε διάφορες άλλες χώρες. Θυμίζει αρκετά τους δικούς μας κουραμπιέδες, με τη διαφορά ότι το βούτυρο είναι κανονικό και χρησιμοποιούμε φουντούκια. Η γεύση του βουτύρου πάντως και η υφή, κυριαρχούν, οπότε είναι αρκετά παχυντικά, για όποιον νοιάζεται!

Υλικά

Διαδικασία

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη κι αφού ασπρίσει προσθέτω τον κρόκο του αβγού και το αμυγδαλέλαιο. Ανακατεύω καλά, να γίνει μια λεία κρέμα. Δουλεύω με τα χέρια, ώστε να χρησιμοποιήσω όλα τα υλικά. Χοντροκόβω τα φουντούκια στο μπλέντερ. Τα μισά τα φυλάω χοντροκομμένα και τα υπόλοιπα τα αλέθω σε σκόνη. Τα προσθέτω στον κάδο του μίξερ μαζί με τα κοσκινισμένα αλεύρια, τα οποία ρίχνω τμηματικά, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να απορροφηθούν τελείως. Ρίχνω το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Δουλεύω πολύ καλά με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.

Στην περίπτωση που η ζύμη μου είναι πολύ πηχτή και δε δουλεύεται, προσθέτω λίγες κουταλιές ελαιόλαδου.

Καλύπτω τον κάδο με μια πετσέτα ή με μεμβράνη και το αφήνω στην άκρη, σε θερμοκρασία δωματίου ή μέσα στο σβηστό θάλαμο του φούρνου, για 1 ώρα, να ξεκουραστεί.

Αλευρώνω τον πάγκο της κουζίνας μου. Ανοίγω τη ζύμη σε χοντρό φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη και κόβω με κουπ πατ. Εναλλακτικά, δουλεύω λίγο ακόμη τη ζύμη με τα χέρια και πλάθω μπαλίτσες, τις οποίες πατάω ελαφρώς στο πάνω μέρος τους.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 18', μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν ένα ρόδινο χρώμα.

για το πασπάλισμα:

Τα αφήνω για κάποια λεπτά να κρυώσουν σχετικά και τα ρολάρω μέσα σε άχνη ζάχαρη. Εναλλακτικά, μπορώ να γεμίσω ένα σακουλάκι με άχνη ζάχαρη, να τοποθετήσω μέσα τα κουλουράκια μου και να τα κουνήσω απαλά, ώστε να πάει παντού η ζάχαρη. Ό,τι βολεύει τον καθέναν. Αφού κρυώσουν τελείως οι μπουκίτσες μου, τις ξαναρολάρω στην άχνη ζάχαρη.

~δοκίμασέ το!~

 

Σχετικές συνταγές

Χειροποίητα Marshmallows

μέντα, αλκοόλ

Χειροποίητα Marshmallows

Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

αβγά, γιαούρτι, αμύγδαλα, πορτοκάλι, ρόδι

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη. 

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

αβγά, φουντούκια, κακάο, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια. 

~

Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

λουκούμια, φύλλο, αβγά, αμύγδαλα, ροδόνερο

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.
ζαχαρωμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού

πορτοκάλι

ζαχαρωμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού

Εναλλακτικά, μπορούμε να κόψουμε σε λεπτές φέτες όλο το πορτοκάλι, φροντίζοντας όμως με το βράσιμο να το ξεπικρίσουμε καλά. Επίσης, αντί για πορτοκάλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λεμόνι. ~ Εάν θέλουμε, μπορούμε να βουτήξουμε τα πορτοκαλένια μπαστουνάκια σε λιωμένη κουβερτούρα αντί να τα περάσουμε από ζάχαρη!
μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας!

κουβερτούρα, ζάχαρη

μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας!

Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!

~

Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα. 

~

Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους

Κουλούρια κανέλας

λάδι, πορτοκάλι

Κουλούρια κανέλας

Τα κουλουράκια τα διατηρώ για 1 μήνα περίπου σε αεροστεγές δοχείο.
Μπισκότα σοκολάτας

αβγά

Μπισκότα σοκολάτας

Διατηρώ τα μπισκότα σε ένα αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα.