Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια , Finger... Dessert! , Gourmet Επιδόρπιο , Διάφορα
από το χρήστη: Φοίβη
Το χαρακτηριστικό σχήμα των μαντλέν είναι, εκτός από τις ρίγες της αχιβάδας που της δίνει η ειδική φόρμα, το φούσκωμα που κάνουν στην "πλάτη" τους. Αυτό το καταφέρνουμε όταν αφήσουμε τη ζύμη να κρυώσει καλά για 1 βράδυ στο ψυγείο, πριν την ψήσουμε.
Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα άλλο μπολ ενώνω το ξύσμα του λεμονιού με τη ζάχαρη και το αλάτι. Τρίβω τα υλικά με τα δάχτυλά μου, μέχρι η ζάχαρη να γίνει λίγο υγρή και να βγάλει αρώματα το μείγμα. Προσθέτω στο μείγμα του λεμονιού τα αβγά και χρησιμοποιώντας το σύρμα, ανακατεύω ζωηρά. Κόβω το βούτυρο σε φέτες και τις προσθέτω στο μείγμα με τα αβγά. Ανακατεύω και πάλι με το σύρμα. Προσθέτω λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας κυκλικά με μια σπάτουλα, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη, χωρίς γρομπαλάκια.
Σκεπάζω το μπολ με μια μεμβράνη, φροντίζοντας να ακουμπά την επιφάνεια της ζύμης, ώστε να μην κάνει πέτσα. Αφήνω στο ψυγείο για 1 βράδυ, να κρυώσει καλά.
Την επομένη, βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια ειδική φόρμα για μαντλέν (σα μικρές αχιβάδες). Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 220°C. Μοιράζω τη ζύμη στις θηκούλες.
Κατεβάζω τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και ψήνω για 13'-15'. Τα μπισκοτάκια μου θα πρέπει να είναι μαλακά όταν τα πατάω και η ζύμη να ξαναγυρνά στο αρχικό της σχήμα.
Σημαντικό: Όση ώρα ψήνω τα μαντλέν, θα πρέπει να έχω ελαφρώς ανοιχτή την πόρτα του φούρνου. Μπορώ να στερεώσω ένα ξύλινο κουτάλι. Σίγουρα όχι κάτι μεταλλικό, γιατί θα πυρώσει.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!