Συνταγές για γλυκά

σοκολατένιες μαντλέν (Madeleines) με ξύσμα λεμονιού

Συνταγή σοκολατένιες μαντλέν (Madeleines) με ξύσμα λεμονιού

σοκολατένιες μαντλέν (Madeleines) με ξύσμα λεμονιού

Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια , Finger... Dessert! , Gourmet Επιδόρπιο , Διάφορα

από το χρήστη: Φοίβη

Το χαρακτηριστικό σχήμα των μαντλέν είναι, εκτός από τις ρίγες της αχιβάδας που της δίνει η ειδική φόρμα, το φούσκωμα που κάνουν στην "πλάτη" τους. Αυτό το καταφέρνουμε όταν αφήσουμε τη ζύμη να κρυώσει καλά για 1 βράδυ στο ψυγείο, πριν την ψήσουμε.

Υλικά

Διαδικασία

Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα άλλο μπολ ενώνω το ξύσμα του λεμονιού με τη ζάχαρη και το αλάτι. Τρίβω τα υλικά με τα δάχτυλά μου, μέχρι η ζάχαρη να γίνει λίγο υγρή και να βγάλει αρώματα το μείγμα. Προσθέτω στο μείγμα του λεμονιού τα αβγά και χρησιμοποιώντας το σύρμα, ανακατεύω ζωηρά. Κόβω το βούτυρο σε φέτες και τις προσθέτω στο μείγμα με τα αβγά. Ανακατεύω και πάλι με το σύρμα. Προσθέτω λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας κυκλικά με μια σπάτουλα, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη, χωρίς γρομπαλάκια.

Σκεπάζω το μπολ με μια μεμβράνη, φροντίζοντας να ακουμπά την επιφάνεια της ζύμης, ώστε να μην κάνει πέτσα. Αφήνω στο ψυγείο για 1 βράδυ, να κρυώσει καλά.

Την επομένη, βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια ειδική φόρμα για μαντλέν (σα μικρές αχιβάδες). Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 220°C. Μοιράζω τη ζύμη στις θηκούλες. 

Κατεβάζω τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και ψήνω για 13'-15'. Τα μπισκοτάκια μου θα πρέπει να είναι μαλακά όταν τα πατάω και η ζύμη να ξαναγυρνά στο αρχικό της σχήμα.

Σημαντικό: Όση ώρα ψήνω τα μαντλέν, θα πρέπει να έχω ελαφρώς ανοιχτή την πόρτα του φούρνου. Μπορώ να στερεώσω ένα ξύλινο κουτάλι. Σίγουρα όχι κάτι μεταλλικό, γιατί θα πυρώσει.

~δοκίμασέ το!~

 

 

 

 



Σχετικές συνταγές

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

τυρί, αβγά, κρέμα γάλακτος, λεμόνι, φρούτα

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

Αν δε σκοπεύω να σερβίρω αμέσως το cheesecake μου, μπορώ να το σκεπάσω με μεμβράνη (χωρίς την επικάλυψη και τη διακόσμηση φυσικά) και να το αποθηκεύσω στο ψυγείο μου μέχρι 5 μέρες.
Ζάχαρη με άρωμα βανίλια

Ζάχαρη με άρωμα βανίλια

Ακόμη και η ζάχαρη σηκώνει παραλλαγές... Αρκεί να τολμάμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.
Χειροποίητα Marshmallows

μέντα, αλκοόλ

Χειροποίητα Marshmallows

Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...

Τριανταφυλλένια... Ζάχαρη!

τριαντάφυλλο

Τριανταφυλλένια... Ζάχαρη!

Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!

~

Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

αβγά, γιαούρτι, αμύγδαλα, πορτοκάλι, ρόδι

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη. 

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

αβγά, φουντούκια, κακάο, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια. 

~

Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

λουκούμια, φύλλο, αβγά, αμύγδαλα, ροδόνερο

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.
Αρωματισμένο βούτυρο με ροδοπέταλα

τριαντάφυλλο

Αρωματισμένο βούτυρο με ροδοπέταλα

Είναι ευχάριστο να πλουτίζουμε τη ζωή και την καθημερινότητά μας με αρώματα και γεύσεις διαφορετικές.