Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 2 ώρες
Σερβίρει : 29 κομμάτια
Ζαχαρονόμος : 5
Δοκιμασμένη : Ναι
Χρόνος αναμονής : 24' (ψήσιμο)

σοκολατένια κεκάκια - απίστευτος εθισμός!

Κατηγορία: Κέικ / Διάφορα / Gourmet Επιδόρπιο / Finger... Dessert!

από το χρήστη: Φοίβη

Είναι η δεύτερη φορά που έκανα μάφιν και πραγματικά η συγκεκριμένη εμπειρία ήταν μοναδική. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε 1000%. Είχα κέφια, μπήκα στην κουζίνα και τα μάφιν που έφτιαξα ήταν τέλεια και γευστικά και οπτικά! Λες και ήταν ψεύτικα. ~ Το μάφιν από μόνο του είναι σχετικά άγλυκο. Με το που συνδυάζεται με την κρέμα βουτύρου, γίνεται πει-ρα-σμός! Και το γλυκό... γλυκό! ~ Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Υλικά

για τα κεκάκια

για την κρέμα βουτύρου:

ΓκανάζΕλαιόλαδοΒασικές ΚρέμεςΚρέμα ΒουτύρουΚακάοΆγλυκο ΚακάοΜάφινΚεκάκιΚεκάκιαΚέικ

για τα κεκάκια:

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το νερό που έχω μόλις βράσει και το κακάο. Ανακατεύω προσεκτικά και κυκλικά, μέχρι να διαλυθεί καλά το κακάο μου. Το αφήνω στην άκρη να κρυώσει.

Σε ένα μεγάλο μπολ ή κατσαρόλα ενώνω τη ζάχαρη, το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τα αβγά, το γάλα, το ελαιόλαδο και τη βανίλια. Ανακατεύω καλά να ενωθούν όλα μου τα υλικά. Θα έχει σχηματιστεί ένας σχετικά πηχτός χυλός. Αφού ομογενοποιηθούν προσθέτω λίγο-λίγο το κρύο κακάο κι ανακατεύω ξανά. Τώρα το μείγμα θα είναι πραγματικά υγρό. Μη σας ανησυχήσει, θα ψηθεί και θα πήξει/στεγνώσει όπως πρέπει.

Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς φορμάκια για κεκάκια ατομικά ή χρησιμοποιώ δύο μεγάλες φόρμες για κέικ. Εγώ, επειδή αγόρασα πρόσφατα φόρμες σιλικόνης, δεν τις βουτύρωσα και τις "έντυσα" απευθείας με χάρτινες θήκες ψησίματος. Γεμίζω τα φορμάκια μέχρι τη μέση, γιατί το μείγμα θα φουσκώσει αρκετά!

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 24'. Αφού ψηθούν τα κεκάκια μου, τα αφήνω να κρυώσουν, πριν τα επικαλύψω με την κρέμα βουτύρου!

για την κρέμα βουτύρου:

Σε μια κατσαρόλα χύνω το γάλα και το αλεύρι κι ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι μου. Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακτεύοντας συνεχώς. Θα σας πάρει περίπου 20΄. Μην σας ανησυχήσει. Ανακατεύω συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Το μείγμα μου θα θυμίζει πολύ κρέμα ή ρυζόγαλο. Προς το τέλος, προσθέτω τη βανίλια, ανακατεύω άλλη μια δόση κι αφήνω το μείγμα να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθούν τελείως οι κόκοι της, για 2΄περίπου. Προσθέτω στον κάδο το μείγμα με το αλεύρι και χτυπάω στη μεγάλη ταχύτητα, μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαφριά, κρέμα που θα θυμίζει λιγάκι σαντιγί.

Συναρμολόγηση:

Τα κεκάκια ή το μεγάλο κέικ έχουν κρυώσει. Τα γαρνίρω με την κρέμα βουτύρου, την οποία βάζω σε κορνέ κι αν θέλω, ετοιμάζω μια μικρή δόση γκανάζ, ώστε να κάνω σχεδιάκια με ένα κουτάλι ή με αυτοχέδιο κορνέ (χρησιμοποιώντας τυλιγμένο λαδόχαρτο)!

~δοκίμασέ το!~

 

 


 


Σχετικές συνταγές