Κατηγορία: Κέικ , Διάφορα , Gourmet Επιδόρπιο , Finger... Dessert!
από το χρήστη: Φοίβη
Είναι η δεύτερη φορά που έκανα μάφιν και πραγματικά η συγκεκριμένη εμπειρία ήταν μοναδική. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε 1000%. Είχα κέφια, μπήκα στην κουζίνα και τα μάφιν που έφτιαξα ήταν τέλεια και γευστικά και οπτικά! Λες και ήταν ψεύτικα. ~ Το μάφιν από μόνο του είναι σχετικά άγλυκο. Με το που συνδυάζεται με την κρέμα βουτύρου, γίνεται πει-ρα-σμός! Και το γλυκό... γλυκό! ~ Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το νερό που έχω μόλις βράσει και το κακάο. Ανακατεύω προσεκτικά και κυκλικά, μέχρι να διαλυθεί καλά το κακάο μου. Το αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή κατσαρόλα ενώνω τη ζάχαρη, το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τα αβγά, το γάλα, το ελαιόλαδο και τη βανίλια. Ανακατεύω καλά να ενωθούν όλα μου τα υλικά. Θα έχει σχηματιστεί ένας σχετικά πηχτός χυλός. Αφού ομογενοποιηθούν προσθέτω λίγο-λίγο το κρύο κακάο κι ανακατεύω ξανά. Τώρα το μείγμα θα είναι πραγματικά υγρό. Μη σας ανησυχήσει, θα ψηθεί και θα πήξει/στεγνώσει όπως πρέπει.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς φορμάκια για κεκάκια ατομικά ή χρησιμοποιώ δύο μεγάλες φόρμες για κέικ. Εγώ, επειδή αγόρασα πρόσφατα φόρμες σιλικόνης, δεν τις βουτύρωσα και τις "έντυσα" απευθείας με χάρτινες θήκες ψησίματος. Γεμίζω τα φορμάκια μέχρι τη μέση, γιατί το μείγμα θα φουσκώσει αρκετά!
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 24'. Αφού ψηθούν τα κεκάκια μου, τα αφήνω να κρυώσουν, πριν τα επικαλύψω με την κρέμα βουτύρου!
Σε μια κατσαρόλα χύνω το γάλα και το αλεύρι κι ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι μου. Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακτεύοντας συνεχώς. Θα σας πάρει περίπου 20΄. Μην σας ανησυχήσει. Ανακατεύω συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Το μείγμα μου θα θυμίζει πολύ κρέμα ή ρυζόγαλο. Προς το τέλος, προσθέτω τη βανίλια, ανακατεύω άλλη μια δόση κι αφήνω το μείγμα να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθούν τελείως οι κόκοι της, για 2΄περίπου. Προσθέτω στον κάδο το μείγμα με το αλεύρι και χτυπάω στη μεγάλη ταχύτητα, μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαφριά, κρέμα που θα θυμίζει λιγάκι σαντιγί.
Τα κεκάκια ή το μεγάλο κέικ έχουν κρυώσει. Τα γαρνίρω με την κρέμα βουτύρου, την οποία βάζω σε κορνέ κι αν θέλω, ετοιμάζω μια μικρή δόση γκανάζ, ώστε να κάνω σχεδιάκια με ένα κουτάλι ή με αυτοχέδιο κορνέ (χρησιμοποιώντας τυλιγμένο λαδόχαρτο)!
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!