Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια , Διάφορα , Gourmet Επιδόρπιο , Finger... Dessert!
από το χρήστη: glykatzou
Επειδή το συγκεκριμένο γλυκό βγαίνει αρκετά άγλυκο, μπορώ είτε να προσθέσω μαρμελάδα πάνω στη σαντιγί ή κάποιο σιρόπι, για πιο έντονη γεύση. ~ Επίσης μπορώ να σχηματίσω μικρότερους δίσκους, ώστε να βγουν περισσότερα κομμάτια και να τρώγονται με το χέρι, για πιο gourmet καταστάσεις.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Κόβω το βούτυρο σε φετούλες και το προσθέτω στο μείγμα. Το δουλεύω με τα δάχτυλα, μέχρι να θρυμματιστεί καλά και να θυμίζει άμμο. Σε ένα άλλο μπολάκι ή κούπα χτυπάω πρόχειρα με ένα πιρούνι τους κρόκους των αβγών με το γάλα. Σχηματίζω μια λακουβίτσα στο κέντρο του μείγματος με το αλεύρι και χύνω τα αβγά. Δουλεύω πολύ λίγο το όλο μείγμα, ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά μου. Δε θέλω να χάσει τον αέρα και την υφή του, γι'αυτό δεν επιμένω για ώρα. Θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη.
Μεταφέρω το ζυμάρι στον πάγκο της κουζίνας μου που έχω αλευρώσει. Με τον πλάστη ή ακόμη και με τα χέρια, δουλεύω κι ανοίγω σε λεπτή ζύμη το μείγμα. Με κουπ πατ ή με το πάνω μέρος μιας κούπας, που το έχω πρώτα βουτήξει σε αλεύρι, κόβω δίσκους (10εκ. διάμετρος). Θα μου βγουν περίπου 6 πάτοι. Τους στρώνω σε αντικολλητικό χαρτί με το οποίο έχω καλύψει τη λαμαρίνα του φούρνου ή σε ταψί. Με τον αντίχειρα πατάω λίγο το κέντρο κάθε δίσκου, γιατί καθώς θα ψηθεί θα μου φουσκώσει λιγάκι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15' περίπου. Οι πάτοι μου θα έχουν πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα όταν ψηθούν. Τους αφήνω να κρυώσουν και με ένα μεγάλο μαχαίρι τους κόβω στα δύο, οριζόντια, ώστε να μου προκύψουν δύο πάτοι.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνω την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάω μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή σαντιγί, με μυτούλες στην κορυφή της.
Πλένω και καθαρίζω καλά τις φράουλες. Κόβω τις περισσότερες σε λεπτές φέτες και κάποιες τις αφήνω ολόκληρες για τη διακόσμηση. Αφού έχουν ψηθεί και κρυώσει τα δισκάκια μου, τοποθετώ ένα σε μια πιατέλα, γεμίζω με τη σαντιγί χωρίς όμως να χρησιμοποιήσω πάρα πολύ, αλλιώς θα βγει από τα πλάγια, προσθέτω φέτες φράουλες, σκεπάζω με τον άλλο δίσκο, προσθέτω σαντιγί και διακοσμώ με ολόκληρες φράουλες.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!