Κατηγορία: Κέικ , Gourmet Επιδόρπιο , Finger... Dessert!
από το χρήστη: Φοίβη
Η δόση τόσο της κρέμας λεμονιού όσο και της σαντιγί είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που θα χρησιμοποιήσω. Τι έκανα; Με την κρέμα που έμεινε, η οποία έχει πολλή έντονη γεύση λεμονιού, είναι ιδιαίτερα αρωματική και τσιμπάει, γέμισα ένα μπολ, το γαρνίρισα με τη σαντιγί και την έκαψα στο γκριλ. Και μετά, ψυγείο. Δεν είναι κακό...
~
Το κάψιμο της σαντιγί στο γκριλ θέλει συνεχή παρακολούθηση, για να μην σας αρπάξουν πολύ τα λευκά καπελάκια.
~
Εναλλακτικά, μπορώ αντί για τις κλασικές φόρμες για μάφιν, να χρησιμοποιήσω αυτές που είναι για κεκάκια κι έχουν στο κέντρο τους σιλικόνη, ώστε να δημιουργείται τρύπα. Έτσι θα γεμίσω πιο εύκολα τα κεκάκια μου.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη τμηματικά και τα αβγά ένα-ένα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μου. Προσθέτω λίγο-λίγο το αλεύρι που έχω πριν κοσκινίσει και το ξύσμα του λεμονιού και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια πηχτή και λεία κρέμα.
Γεμίζω τα φορμάκια για μάφιν με τις ειδικές θήκες ψησίματος και αδειάζω μέσα την κρέμα, η οποία πρέπει να φτάνει περίπου μέχρι τη μέση. Κι αυτό, διότι τα μάφιν όταν ψηθούν θα φουσκώσουν πολύ.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 15'-20', μέχρι να στεγνώσουν καλά τα μάφιν στο εσωτερικό τους.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το βούτυρο και τον χυμό λεμονιού (εγώ χρησιμοποίησα 2 1/2 μεγάλα λεμόνια) κι ανακατεύω, μέχρι να λιώσει τελείως το βούτυρο. Σε μέτρια φωτιά τώρα, προσθέτω τη ζάχαρη λίγη-λίγη, ανακατεύοντας. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω ξεχωριστά το αβγό και σε ένα άλλο τα κροκάδια, ώστε να φύγει η πολλή αβγουλίλα και να λιώσουν καλά τα μέρη του αβγού. Ρίχνω τμηματικά τα αβγά στο κατσαρόλι. Αποσύρω το κατσαρόλι από τη φωτιά κι ανακατεύω συνεχώς ζωηρά, να ενωθούν όλα τα υλικά. Βάζω πίσω στο μάτι και σε μέτρια φωτιά συνεχίζω το ζέσταμα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα, όχι ιδιαίτερα πηχτή. Θα πάρει αρκετά λεπτά, οπότε δεν ανησυχώ. Τη μεταφέρω σε καθαρό και στεγνό μπολ κι αφήνω να κρυώσει.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα ασπράδια των αβγών μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται μυτούλες στην κορυφή και προσθέτω λίγη-λίγη την άχνη ζάχαρη.
Αραδιάζω τα ψημένα κι έτοιμα μάφιν μου σε ένα δισκάκι. Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού ανοίγω τρύπα στην κορυφή από το κάθε μάφιν και με τα χέρια πιέζω λιγάκι το γλυκό μου να ανοίξει. Τα γεμίζω με 1 κουταλιά από την κρέμα λεμονιού. Περνάω την μαρέγκα σε κορνέ και γαρνίρω την κορυφή από τα γεμισμένα μάφιν. Αν έχω φλόγιστρο, καίω την μαρέγκα. Εναλλακτικά, προθερμαίνω το γκριλ του φούρνου μου σε μεγάλη θερμοκρασία, τοποθετώ το ταψάκι με τα μάφιν στην ψηλή θέση και τα αφήνω για περίπου 1', μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!