Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια , Finger... Dessert!
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
"Έξυπνο" μπισκοτάκι, που γίνεται ενδιαφέρον με τα δύο είδη επικάλυψης: το γλάσο βανίλιας και το σοκολατο-μελένιο γλάσο!
Σε ένα μπολ κοσκινίζω καλά το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι κι ανακατεύω πρόχειρα με ένα πιρούνι, να φύγουν τυχόν σβολάκια. Στον κάδο του μίξερ και με το φτερό χτυπάω στην μέτρια ταχύτητα για 3' το βούτυρο μόνο του, να αφρατέψει. Προσθέτω τα αβγά ένα-ένα, να ενσωματωθούν καλά. Χαμηλώνω την ταχύτητα στο μίξερ και ρίχνω τμηματικά στον κάδο λίγο από το αλεύρι, εναλλάξ με το γάλα, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσω όλες τις ποσότητες αλευριού/γάλακτος. Φροντίζω να ξεκινήσω και να τελειώσω με το αλεύρι. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνω το ξύσμα ή το χυμό του λεμονιού και τέλος τη βανίλια κι ανακατεύω ακόμη 1-2 γύρες, χωρίς όμως να το παρακάνω στο χτύπημα.
Στρώνω λαδόχαρτο πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου ή καλύπτω με σιλπάτ. Αφού ετοιμάσω το μείγμα για τα μπισκότα μου, παίρνω κουταλιές και σχεδιάζω δίσκους πάνω στο λαδόχαρτο, αφήνοντας κενό μεταξύ τους, μια και θα ανοίξουν λίγο κατά το ψήσιμο. Φυσικά μπορώ να χρησιμοποιήσω και κορνέ γι'αυτή τη διαδικασία. Ό,τι με βολεύει.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 15'-18', μέχρι να στεγνώσουν καλά τα μπισκότα και να αρχίσουν οι άκρες να παίρνουν ένα ευχάριστο, ρόδινο χρώμα. Αφήνω τα μπισκότα να κρυώσουν τελείως και τα αναποδογυρίζω σε μια πιατέλα ή στο λαδόχαρτο. Ετοιμάζω την επικάλυψη.
Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνω το νερό με το μέλι, να ενωθούν καλά και να σχηματιστεί ένα σιρόπι, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Κατεβάζω από τη φωτιά. Ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ την άχνη ζάχαρη. Χύνω στη ζάχαρη λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι, ανακατεύοντας παράλληλα ζωηρά. Δεν ρίχνω όλο το σιρόπι. Ρίχνω σχεδόν τη μισή ποσότητα, προσέχοντας να μη μου βγει πολύ υγρό, αλλά στην πυκνότητα και υφή που επιθυμώ. Ανακατεύω ζωηρά, να διαλυθεί τελείως η σκόνη. Προσθέτω και τη βανίλια κι ανακατεύω.
Ρίχνω λίγο από το γλάσο βανίλιας σε σακούλα ή αυτοσχέδιο κορνέ (τυλίγω σα χωνάκι λαδόχαρτο και κόβω τη μύτη) και "χαράζω" με το γλάσο τα μπισκότα μου στη μέση. Ουσιαστικά, χωρίζω την περιοχή για το λευκό και το σοκολατένιο γλάσο. Με ίσια σπάτουλα ή ακόμη και με μαχαιράκι, παίρνω από το γλάσο βανίλιας και σκεπάζω το μισό μπισκότο.
Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα. Χύνω τη ζεστή σοκολάτα στο γλάσο βανίλιας που περίσεψε, προσθέτοντας αν χρειάζεται λίγο μέλι, και πάλι για να δημιουργήσω την πυκνότητα και υφή που θέλω. Ανακατεύω ζωηρά. Με μια σπάτουλα, σκεπάζω και το άλλο μισό του μπισκότου, αυτή τη φορά με το σοκολατένιο γλάσο. Αφήνω τα μπισκότα μου να κρυώσουν και να στεγνώσουν καλά πριν τα σερβίρω.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!