Συνταγές για γλυκά

μαμούλ (παραδοσιακό λιβανέζικο γλυκό) με χουρμά!

Συνταγή μαμούλ (παραδοσιακό λιβανέζικο γλυκό) με χουρμά!

μαμούλ (παραδοσιακό λιβανέζικο γλυκό) με χουρμά!

Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα , Finger... Dessert!

από το χρήστη: azzam

Το μαμούλ με τον χουρμά, απλώς τον αφήνω να κρυώσει καλά πριν τον φάω. Δεν τον αχνίζω!

~

Η δοσολογία είναι επαγγελματική, οπότε εάν δε σκοπεύω να ταΐσω λόχο ή δε θέλω να χαρίσω υπέροχες, λιβανέζικες μπουκιές, μπορώ να κάνω μικρότερη ποσότητα!

Υλικά

Διαδικασία

για τα αποξηραμένα φρούτα:

Έχω καθαρίσει καλά τον χουρμά από τα κουκούτσια. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω για λίγα λεπτά τους χουρμάδες με το βούτυρο, ώστε να μαλακώσουν και να πάρουν άρωμα ή τους δουλεύω με τα χέρια. Αν δω ότι ο χουρμάς είναι πολύ σκληρός κι άγουρος, τον μαλακώνω προσθέτοντας εκτός από το βούτυρο και λίγο νερό πρώτα. Μετά το χτύπημα στο μίξερ θα σχηματιστεί μια πάστα. 

για τη ζύμη:

Σε ένα μπολ ρίχνω το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι και τα ανακατεύω μια γύρα. Προσθέτω τη ζάχαρη. Στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα μπρίκι λιώνω καλά το βούτυρο γάλακτος, προσέχοντας όμως να μη μου κάψει. Ενσωματώνω το βούτυρο με το σιμιγδάλι στο μπολ. Φέρνω 1 κιλό νερό στους  25° C. Σε ένα άλλο μπολ θρυμματίζω τη νωπή ή ξερή μαγιά. Ρίχνω μέσα λίγο από το νερό κι ανακατεύω καλά, μέχρι να σχηματιστεί ένας σκουρόχρωμος χυλός. Προσθέτω τη μαγιά στο σιμιγδάλι και τέλος το νερό, όσο πάρει. Ανάλογα με την ποιότητα των υλικών μου, μπορεί να χρειαστεί λιγότερο νερό. Οπότε το βλέπω. Ρίχνω τόσο, μέχρι να σχηματιστεί μια πολύ χαλαρή και σχεδόν νερουλή ζύμη. Την αφήνω στην άκρη να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά. 

για το πλάσιμο του μαμούλ:

Έχω σχηματίσει δύο ζύμες. Μία με τον χουρμά και μία με το σιμιγδάλι. Τις φέρνω και τις ακουμπάω στον πάγκο της κουζίνας μου και ξεκινάω το πλάσιμο. Κόβω ένα κομμάτι από το ζυμάρι του σιμιγδαλιού, το ανοίγω λίγο με το χέρι ή τον πλάστη και μέσα το γεμίζω με την ίδια ποσότητα χουρμά. Εάν έχω το ειδικό, παραδοσιακό ξύλινο καλούπι, τα βάζω μέσα, τα πατικώνω λιγάκι και τα βγάζω, χτυπώντας το καλούπι στον πάγκο, ώστε να σχηματιστεί το σχέδιο πάνω στην μπουκίτσα. Εναλλακτικά, απλώς κλείνω την μπουκίτσα με τα δάχτυλα, σα μαντιλάκι.

Τοποθετώ τα μαμούλ σε μια λαμαρίνα, την οποία έχω προηγουμένως ντύσει με λαδόχαρτο και τα αφήνω σε αναμμένο φούρνο, στους 30° C για 10', να φουσκώσουν. Ψήνω στους 200° C (όχι στον αέρα) σε φούρνο πλακέ, για περίπου 18'. Τα μαμούλ είναι έτοιμα όταν έχουν ροδίσει!

Σχετικές συνταγές

Χειροποίητα Marshmallows

μέντα, αλκοόλ

Χειροποίητα Marshmallows

Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

αβγά, γιαούρτι, αμύγδαλα, πορτοκάλι, ρόδι

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη. 

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

αβγά, φουντούκια, κακάο, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια. 

~

Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

λουκούμια, φύλλο, αβγά, αμύγδαλα, ροδόνερο

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.
ζαχαρωμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού

πορτοκάλι

ζαχαρωμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού

Εναλλακτικά, μπορούμε να κόψουμε σε λεπτές φέτες όλο το πορτοκάλι, φροντίζοντας όμως με το βράσιμο να το ξεπικρίσουμε καλά. Επίσης, αντί για πορτοκάλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λεμόνι. ~ Εάν θέλουμε, μπορούμε να βουτήξουμε τα πορτοκαλένια μπαστουνάκια σε λιωμένη κουβερτούρα αντί να τα περάσουμε από ζάχαρη!
μαλακές μπάρες σοκολάτας με φιστίκι Αιγίνης!

φιστίκι Αιγίνης, αλκοόλ, μάρτσιπαν, κάστανα, μέλι, κουβερτούρα

μαλακές μπάρες σοκολάτας με φιστίκι Αιγίνης!

Ευχάριστη, γευστικά, αυτή η συνταγή για μπάρες με πουρέ ή μάρτσιπαν κι επικάλυψη σοκολάτας! Δε θα ξαναγοράσετε ετοιματζίδικες...
μπαστουνάκια σοκολάτα-λεμόνι...

σοκολάτα γάλακτος, πραλίνα, πορτοκάλι, λεμόνι, αμύγδαλα

μπαστουνάκια σοκολάτα-λεμόνι...

Ωραιότατες γλυκές μπουκίτσες, τις οποίες μπορείτε και να χαρίσετε μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί!
σοκολατάκια κροκάν! γιαμ γιαμ...

αμύγδαλα, λεμόνι, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, λικέρ

σοκολατάκια κροκάν! γιαμ γιαμ...

Απίστευτα νόστιμες μπουκίτσες με τις οποίες μπορούμε να στολίσουμε μια πιατέλα ή να συνοδεύσουμε τον καφέ ή το τσάι μας!